ARHEOLOZI ASOVI U NAUCI: Institut SANU najbolje rangiran na kraju 2021. godine

B.Subašić

26. 12. 2021. u 13:20

ARHEOLOŠKI institut SANU kraj 2021. dočekuje kao najbolje rangiran od svih srpskih institucija društvenih i humanističkih nauka.

АРХЕОЛОЗИ АСОВИ У НАУЦИ: Институт САНУ најбоље рангиран на крају 2021. године

Foto: V.Mitrić

Ovu ocenu su dala su dva eminentna međunarodna foruma koja prate broj objavljenih originalnih naučnih radova sa cele planete i koliko su puta oni citirani u radovima drugih autora.

Na prvo mesto srpskih naučnih institucija po uticaju na svetske tokove, naše arheologe je stavio Google Scholar,najmoćniji internet pretraživač naučne literature koji se smatra i najpouzdanijim pokazateljem citiranosti naučnih radova. Njegova statistika pokazuje da je 2021. u svetskoj akademskoj literaturi objavljeno 4.069 citata iz 508 ovogodišnjih radova srpskih arheologa, odnosno 468 više citata više nego 2020.

Foto: V.Mitrić

Najvišu ocenu srpskim arheolozima dala je i prestižna platforma Web of Science, koja prati rad više od 9.000 vodećih akademskih, korporativnih i vladinih institucija. Iz 112 srpskih radova koje je ona objavila uzet je 621 citat, što je 88 više nego prošle godine.

- Ovo je realan pokazatelj uspeha srpske arheologije i njenog ugleda u svetu - kaže prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i čelni čovek naučnog projekta Viminacijum.

STUDIJA IZVODLjIVOSTI ZAVRŠENA 

KORAĆ objašnjava da je završena studija izvodljivosti "Putevima rimskim imperatora" na 1.600 strana i očekuje se da od sledeće godine krene realizacija rute duge 600 kilometara koja povezuje lokalitete povezane sa 17 rimskih careva koji su potekli sa našeg prostora. Ona daje mogućnost za otvaranje 4.000 radnih mesta i 2025. treba da bude potpuno u funkciji

- Da statistika nije prazna priča pokazalo se i tokom poseta naših naučnih delegacija inostranstvu, gde arheolozi izazivaju najveću pažnju i jedini se od svih srpskih naučnika prihvataju kao potpuno ravnopravni sa kolegama iz najmoćnijih zemalja sveta. Najlepše je to što smo kao takvi prepoznati u Srbiji i što smo od dobili podršku od predsednika Vučića koji je naš projekat kulturnoturističke rute "Putevima rimskih imperatora" uvrstio u nacionalni projekat "Srbija 2025".

BONUS VIDEO: 

Koju tajnu krije manastir Arača?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)