NAJSNAŽNIJE UPORIŠTE VOJSKE SRBIJE: Vučić čestitao Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

Tanjug

24. 12. 2021. u 09:37

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas svim pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije čestitku povodom 24. decembra, Dana vida RV i PVO.

НАЈСНАЖНИЈЕ УПОРИШТЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Вучић честитао Дан Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране

Foto: Dragan Milovanović

U čestitki se kaže:

- Pre više od jednog veka, Srbija se našla među prvih pet zemalja sveta koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima.

Tokom vremena, ponosno ste negovali i pronosili tradiciju vaših predaka sačuvavši disciplinu, odgovornost, stabilnost koje i danas neupitno krase vaše pripadnike, zbog čega jedinice vašeg vida i spadaju u najreprezentativnije i najsnažnije uporište Vojske Srbije.

Na nedavno održanom prikazu sposobnosti dela vaših jedinica, imali smo prilike da vidimo koliko se isplatilo dosadašnje ulaganje države u modernizaciju Vojske Srbije i uveravam vas da ćemo nastaviti sa jednakim investicijama i u narednom periodu, kako bi naša avijacija bila još bolja i snažnija.

Čestitam vam praznik u želji da i dalje postižete zavidne rezultate i doprinosite razvoju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, ali i sigurnosti svih građana naše države", navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Dan RV i PVO slavi se 24. decembra, u sećanje na taj dan 1912. godine, kada je na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

U sastav komande ušli su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta (svi segmenti tadašnjeg vazduhoplovstva).

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koje su imale vojno vazduhoplovstvo i među prvih pet zemalja koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima (tokom opsade Skadra 1913. godine).

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana (RV i PVO) je visokomanevarski vid Vojske Srbije namenjen za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora, odvraćanje od agresije, protivvazduhoplovnu odbranu teritorije, važnih objekata, administrativnih i industrijskih centara i snaga VS od dejstva iz vazdušnog prostora, vatrena dejstva iz vazdušnog prostora i podršku kopnenih snaga u izvođenju operacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (13)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove