SEKUNDE ODLUČILE O ŽIVOTU: Despotovački vatrogasci uspešni u još jednoj akciji, spasli vozača (69)

Zorica Gligorijević

19. 12. 2021. u 09:24

LEŽAO sam pored povređenog, komunicirao sa njim, a on je samo ponavljao "još malo, još malo". Butinama je bio priklješten uz volan, a noge su mu, usled gužvanja lima prilikom sudara sa drugim vozilom, bile zaglavljene između papučica za gas, kočnice i kvačila. Tehničar despotovačkog Doma zdravlja ležao je pored nas i pokušavao da mu imobilizuje noge. Vozilo je bilo prevrnuto na krov, pa nas je mučila kontrolna tabla, koju smo pokušavali da skinemo iz ležećeg položaja. Ali, posle mnogo muka, uspeli smo da ga izvadimo.

СЕКУНДЕ ОДЛУЧИЛЕ О ЖИВОТУ: Деспотовачки ватрогасци успешни у још једној акцији, спасли возача (69)

Foto privatna arhiva

Ovako, za "Novosti", priča vođa vatrogasno-spasilačke grupe Vatrogasnog odeljenja u Despotovcu Zlatan Milojević, koji je sa kolegama stigao samo nekoliko minuta posle dojave da se na putu Despotovac - Ćuprija dogodila teška saobraćajna nesreća, a šezdesetdevetogodišnji vozač ostao zarobljen u vozilu. Vatrogasci Vatrogasnog bataljona iz Jagodine stigli su u pravi čas. Predvođeni vatrogascem-vozačem Anetom Markovićem, sa kolegama su najpre skinuli konzolu.

- Trebalo nam je oko pola sata da stignemo. Znao sam da što pre moramo da izvučemo povređenog vozača, jer sekunde odlučuju o životu. Bilo je veoma teško za rad. Isekli smo zadnja suvozačeva vrata. Doktor je ušao u vozilo da povređenom pruži prvu pomoć. Otvorio sam zgužvani patos. Pridržavao sam vozačevu levu nogu, koja je imala otvoreni prelom butine, dok smo oslobađali prostor da izvučemo i desnu nogu. Kada smo završili, nisam osećao ruke. Dvadesetak minuta sam držao alat od 10 do 15 kilograma. Osetio sam i zamor kao da sam trčao maraton - opisuje Marković, koji iza sebe ima 19 godina rada i završenu obuku za tehničke intervencije u saobraćaju.

Jagodinska i despotovačka vatrogasna ekipa odahnula je tek kada su povređenog stavili na spinalnu dasku, a potom u sanitet, koji ga je odvezao u ćuprijsku bolnicu. Srčanost, pribranost i snalažljivost vatrogasaca, bila je presudna da se spase još jedan život. Vatrogasci su zahvalni ekipama Službe hitne pomoći i policije iz Despotovca, koje su, pre nego što su oni stigli, iz prevrnutog automobila izvukli ženu, dvoje odrasle dece i dvogodišnje dete. Oni su zadobili lakše telesne povrede. Spasena su, ovoga puta, četiri života.

"CEPA" NAS ADRENALIN

MARKOVIĆ kaže da je svaka intervencija drugačija, ali da je srećan što su svi povređeni koje je izvlačio - preživeli.

- Ne smemo da paničimo. Adrenalin nas cepa, ali znamo da moramo što pre da pružimo pomoć. U mnogim slučajevima, povređeni zapomažu i jauču od bolova. Pokušavamo da ih smirimo i ohrabrimo da izdrže, dok istovremeno radimo što brže možemo. Tek kada spasimo nekog, preplavi nas prelep osećaj i veoma smo ponosni - dodaje Milojević, iskusni vatrogasac sa 25 godina radnog staža.

Foto: Privatna arhiva

KRIVIČNA PRIJAVA

PRIPADNICI MUP u Jagodini nadležnom tužilaštvu podneće krivičnu prijavu protiv tridesetšestogodišnjeg muškarca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. On se sumnjiči da na putu Despotovac-Ćuprija, upravljajući "opel korsom", nije propustio "folksvagen golf", čiji je vozač imao prvenstvo prolaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori