PRAVDU ČEKAMO SEDAM GODINA: Gradimirka Popović o nesreći u kojoj joj je američki diplomata usmrtio majku

D. ZEČEVIĆ

18. 12. 2021. u 09:39

VEĆ je sedam godina otkad je naša majka Milanka preminula od posledica saobraćajne nesreće, a postupak u vezi s ovim slučajem još nije pokrenut.

ПРАВДУ ЧЕКАМО СЕДАМ ГОДИНА: Градимирка Поповић о несрећи у којој јој је амерички дипломата усмртио мајку

Foto Privatna arhiva

Stradala je 19. decembra 2014. na putu Kopaonik-Brus kada je u vozilo u kojem smo još bili i moj brat Jordan, dvoje maloletne dece i ja, udario džip kojim je upravljao David (Andrew) Krzywde, šef ekonomskog odeljenja Ambasade SAD u našoj zemlji. Mama je preminula na licu mesta, brat i ja smo zadobili teške telesne povrede, a deca, iako tada lakše povređena, još imaju velike traume.

Ovako Gradimirka Popović, profesorka iz Kosovske Mitrovice, govori o velikoj tragediji svoje porodice.

- Boli nas nepravda. Ogorčeni smo pasivnošću pravosudnih organa, pre svega tužilaštva. Bojimo se da će nastupiti zastarelost krivičnog dela sa smrtnim ishodom. A, i sam uviđaj na licu mesta je urađen tako da se više vodilo računa o pravima njegovog izvršioca, američkog državljanina, nego o pravima i zaštiti prava žrtava - ogorčena je Gradimirka.

Foto Privatna arhiva

Podseća da se vozilo u kojem su bili, kretalo propisnom brzinom, što je na licu mesta ustanovljeno, i da je na njega velikom brzinom naleteo džip koji je vozio diplomata Amerikanac.

- Kao službenik Ambasade SAD, on se pozvao na imunitet. Policija i tužilac su ga pustili odmah, a nas povređene i u šoku nastavili su da ispituju tri-četiri sata - kaže Gradimirka. - Sve to nas boli i dan-danas i zbog svega se osećamo kao građani drugog reda. Tužilaštvo je bilo u obavezi da pokrene postupak pred našim pravosudnim organima jer je američki državljanin učinio krivično delo po našem zakonu.

Foto Privatna arhiva

Tužilac Osnovnog tužilaštva u Raški, Dragica Rosić, na pitanje zašto slučaj nije pokrenut, kaže "sarađuju sa Republičkim tužilaštvom i da će postupak biti uskoro pokrenut".

ODGOVOR MINISTARSTVA PRAVDE SAD

OSNOVNO tužilaštvo iz Raške 12. maja 2016. poslalo zamolnicu američkom tužilaštvu da preuzme slučaj. Odgovor od američkog Ministarstva pravde dobili su 24. decembra 2019. u kojem se navodi da njihov zakon ne predviđa ekstrateritorijalnu nadležnost - kaže Gradimirka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)