„DA LI JE ŽIVOT NAŠE MAJKE MANJE VREDAN“: Diplomata SAD džipom ubio Milanku (77), tužilaštvo posle šest godina još ne pokreće postupak (FOTO)

D. ZEČEVIĆ

19. 12. 2020. u 13:00

„PUNIH šest godina kako čekamo pravdu, a i dalje niko ne reaguje.

„ДА ЛИ ЈЕ ЖИВОТ НАШЕ МАЈКЕ МАЊЕ ВРЕДАН“: Дипломата САД џипом убио Миланку (77), тужилаштво после шест година још не покреће поступак (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ništa se ni po jednom osnovu nije pokrenulo, sumnjamo da je pasivnost tužilaštva sa ciljem da slučaj zastari za krivično gonjenje. Zato pitamo, da li je život naše majke manje vredan od ostalih, ali odgovor nismo dobili.“

Ovim rečima Gradimirka Popović, profesorka iz Kosovske Mitrovice podseća za „Novosti da i dalje nema sudskog epiloga saobraćajne nesreće u kojoj je nastradala njena majka Milanka (77) a ona i brat Jordan (53) preživeli sa teškim telesnim povredama. Nesreća se, kaže, dogodila 19 decembra 2014. godine. Na njihov “pežo”, kojim su se kretali iz pravca Kopaonika ka Brusu, naleteo je džip američke ambasade u Beogradu, za čijim je volanom bio šef ekonomskog odeljenja ambasade Dejvid Endru Krživda.

Pored nje i brata, i sada pokojne majke Milanke, u vozilu su bila i dva dečaka od tri i po i pet godina koji su srećom prošli bez težih povreda.

-Iako smo se mi, što je na licu mesta ustanovljeno, kretali propisno i dozvoljenom brzinom na naš auto je velikom brzinom naleteo džip u kojem je bio američki diplomata.Od siline udarca, majka koja se nalazila na mestu suvozača, nastradala je na mestu, a mi smo osim sa povredama ostali sa teškim psihičkim traumama -nastavlja priču Gradimirka.

Foto: Privatna arhiva

Milanka Popović

Ona ogorčeno dodaje da se njena porodica oseća diskriminisano i da zbog nereagovanja pravosudnih organa smatraju da su građani drugog reda. Kaže, trebalo je da pravosudni organi pokrenu postupak i ispitaju slučaj, jer je evidentno da je američki državljanin učinio krivično delo po našem zakonu. A oni i šet godina posle ništa nisu učinili.

IZJAVA SAUČEŠĆA POSLE TEKSTA

- NAJVIŠE nas pogađa nereakcija. To što niko ne pita kako smo zbog naših trauma i bolova koje osećamo .I posle šest godina sa tim se borimo čekajući pravdu od koje ne odustajemo i za koju verujemo da ikao je spora da je ipak dostižna - govori Gradimirka, koja podseća da su iz američke ambasade u Beogradu reagovali izjavom saučešća tek posle pisanja “Novosti”.

- Ni uviđaj na mestu nesreće nije adekvatno urađen. Službenik američke ambasade se pozvao na imunitet, iako tada nije bio na službenoj dužnosti, već je otišao sa porodicom na skijanje na Kopaonik. Policija i tužilac su ga pustili odmah, a nas su povređene i u šoku nastavili da ispituju i uzimaju izjave tri - četiri sata - nastavlja ogorčeno priču profesorka iz Kosovske Mitrovice.

Ona smatra da je nadležno tužilaštvo u Raškoj trebalo da postupi drugačije, jer se dogodila nesreća sa smrtnim ishodom.

Foto: Privatna arhiva

- Našu majku niko više ne može da vrati i to nam je jasno, ali nas boli nepravda. Ogorčeni smo pasivnošću domaćih pravosudnih organa, konkretno tužilaštva. Opravdano sumnjamo da će u ovom slučaju nastupiti zastarelost krivičnog gonjenja američkog državljanina za krivično delo sa smrtnim ishodom. Jer, osim istrage gotovo ništa više nije preduzeto. Još tokom istrage više se vodilo računa o pravima izvršioca krivičnog dela, nego o pravima i zaštiti prava žrtava-oštećenih - zaključuje Gradimirka, zahvalna „Večernjim novostima“ koja su, kako naglašava, jedine pisale o njihovom slučaju.

Foto: Privatna arhiva

Gradimirka Popović

 

POSLALA ZAHTEVE TUŽILAŠTVU I MINISTARSTVU

OSIM istrage na mestu nsreće i dopisa tužilaštva iz Raške koje je 12.05 2016. godine poslalo zamolnicu američkom tužilaštvu da preuzme slučaj, Gradimirka ističe da ni jedna jedini korak više nije preduzet.

-Iako je tužilaštvo SAD trebalo u roku od šest meseci da dostavi odgovor da li preuzimaju ili odbijaju slučaj, to se nije dogodilo, kao ni sledeći potez našeg pravosuđa - dodaje Gradimirka.

Ona je poslala zahtev tužilaštvu u Kraljevu, gde su, kako kaže, po službenoj dužnosti bili u obavezi da izvrše nadzor. Takođe je poslala i Ministarstvu pravde zahtev za nadzorom u postupku zbog kršenja odredbi zakona o javnim tužilaštima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!