SLAVA DREVNE SVETINJE: Manastir Devič u Drenici na KiM obeležio svog zaštitnika

M. Marković

16. 12. 2021. u 12:20

SVEČANO je bilo, juče, u manastiru Devič u Drenici, na Kosovu i Metohiji. Vernici, sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske i njihovi gosti obeležili su krsnu slavu ove drevne svetinje, Joanikija Devičkog, čudotvornog pastira, iscelitelja i mudrog učitelja.

СЛАВА ДРЕВНЕ СВЕТИЊЕ: Манастир Девич у Дреници на KиM обележио свог заштитника

ajedničko lomljenje kolača, Foto I. Marinković

Namučena kroz vekove, ali istrajna da svoj narod, uprkos pogromima, progonima i ovoj epidemiji, prizove i okupi, zablistala je snagom svetosavske vere. Dostojno trajanju, podvizima monaštva i sveštenstva koji su se i stradanjima upisali u njene duboke temelje, čuvala je i sačuvala sveću koja je rasplamsala molitvu, pesmu "Na mnogaja ljeta!"

Pokrenula i suze i uverenje da vazda ostaje utočište i pribežište svom narodu.

Takva je bila i poruka besednika posle svete liturgije koju je služio episkop Teodosije, uz sasluženje dvojice igumana: Ilariona, starešine manastira Draganac kod Gnjilana i Mihaila iz Svetih arhanđela kod Prizrena. Tako je ova svečana molitva i simbolično spojila dva kraja Kosmeta u kome se srpski narod bori za opstanak.

- Svetinje žive sa ljudima, u toj vezi je ključ njihovog zajedničkog života - poručeno je u besedama episkopa Teodosija i igumana Ilariona.

Iskazana je i zahvalnost sestrinstvu Deviča i igumaniji Anastaziji, za požrtvovanje da u bespućima teškog vremena nađu pravi put uz kandilo u kome ne gasne plamen vere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!