U DVE SOBE DO PROLEĆA: Nakon što im je kuća izgorela, porodica Dubovac privremeno zbrinuta

S. BABOVIĆ

16. 12. 2021. u 06:00

PORODICA Dubovac, samohrani otac Marko i njegovo troje dece koji su u stravičnom požaru 14. novembra ostali bez krova nad glavom, proleće će dočekati u privremenom smeštaju, nadomak zgarišta koje je ostalo od njihovog domaćinstva u Krivoj Reci kod Brusa.

У ДВЕ СОБЕ ДО ПРОЛЕЋА: Након што им је кућа изгорела, породица Дубовац привремено збринута

Troje Dubovaca imaju sve petice u knjižicama, Foto Privatna arhiva

Uz pomoć dobrovoljnih priloga i pomoći Opštine, nekadašnji ekonomski objekat je uređen tako da u njemu može da se živi.

Popravka stare kuće, međutim, teško je moguća. Kako za "Novosti" kaže Marko Dubovac, nova kuća će, ukoliko budu imali novca, morati da sačeka da prođe zima.

- Živeli smo u 200, a sada smo se smestili u 20 kvadrata - priča Dubovac, poljoprivrednik malinar.

- U ovom trenutku imamo dve pregrađene sobe i sređeno kupatilo, ali navikli smo da istrpimo kad treba. Kada bih znao da će sve biti u redu na tržištu malina sledeće godine, ne bih brinuo. Ovako je sve neizvesno.

Foto Privatna arhiva

Vredni poljoprivrednik nam kaže da je na dinarskom računu, koji je otvoren za pomoć, dosad sakupljeno oko 680.000 dinara. Zahvaljujući porodicama Prišić i Minić iz Brusa, apeli su se proširili na društvenim mrežama pa je pomoć stigla od Udruženja "Gvozdeni puk" i mnogobrojnih humanih ljudi. Oni su osim uplata, slali i odeću i obuću. Iz opštinskog budžeta izdvojeno je 200.000 dinara za sređivanje pomoćnog objekta, kupljen je materijal i plaćen majstor.

- Stručnjaci su gledali ono što je ostalo od naše kuće posle požara. Procenili su da joj je narušena statika, kao i da su temperature zbog vatre bile toliko visoke da tu popravki nema - priča nam Dubovac.

- A, tu kuću zidali smo, opremali i u njeno podizanje muku "ulagali" 30 godina...

Raspitivao sam se koliko bi koštala montažna... Ali, sve je poskupelo, od materijala do majstorskih dnevnica. Sve bi to koštalo oko 30.000 evra, jer je naša Kriva Reka svima daleko, veliki trošak je transport. Videćemo šta će biti kad stigne proleće.

Mihajlo veruje da će nova godina biti bolja, Foto Privatna arhiva

Samohranom ocu je najvažnije da deca budu dobro i u toplom. Kaže da su Sanja (13), Maša (11) i Mihajlo (8) veliki borci i da će do polugođa sigurno "odbraniti" sve petice koje su do požara imali u školi.

Plamen u trenu progutao kuću, Foto FB

Požar u porodičnoj kući Dubovaca u Krivoj Reci, za pola sata je ceo objekat pretvorio u zgarište. Marko je sa prijateljima pripremao meso u ekonomskom objektu u dvorištu, pa pretpostavlja da je neka varnica od brenera "dokačila" plinsku bocu, što je bilo dovoljno da vatra plane i proguta njegov dom.

- Termoizolacija, nameštaj, sve je izgorelo kao kutija od šibica - ispričao nam je Dubovac neposredno posle požara.

POMOĆ

ONI koji su u mogućnosti da pomognu porodici Dubovac novac mogu da uplate na dinarski račun Marka Dubovca broj 200-61028307-79, ili devizni RS 35200000011968276249(SWIFT SBPORSBGXXX).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)