SLEDI NAM NOVI VREMENSKI ROLERKOSTER: Sneg, pogoršanje, otopljenje pa zahlađenje (FOTO)

Novosti onlajn

07. 12. 2021. u 08:55

MARKO Čubrilo najavio nam je pravi vremenski rolerkoster narednih dana.

СЛЕДИ НАМ НОВИ ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Снег, погоршање, отопљење па захлађење (ФОТО)

Foto: D. Balšić

Kako je on napomenuo, danas, u utorak, biće hladno, na jugu i jugoistoku sa padavinama, dok će sreda biti suva, da bi potom usledilo novo pogoršanje i prolazno otopljenje, da bi nam opet došlo zahlađenje.

Kako je naveo, za vikend je moguće jače pogoršanje i zahlađenje uz sneg nad većim delom nizijskih oblasti regiona.

Sredinom meseca, navodi on, malo suvo i malo toplije, dok posle 17. 12. ima najava za novo moguće zahlađenje.

Njegov detaljan izveštaj prenosimo vam u celosti:

- U utorak pre podne nad jugoistočnim, istočnim i južnim predelima pretežno oblačno ponegde uz padavine. Snežna granica od oko 200mnv na zapadom Srbije i istokom BiH do oko 700mnv na istoku Srbije. Nad ostalim predelima uglavnom suvo, a ponegde maglovito uz rosulju. Vetar umeren, na istoku povremeno i pojačan, severozpadni. Dnevni maksimum od 0 do +7 stepeni Celzijusa. Uveče delimično razvedravanje te će noć ka sredi biti hladna i nad većim delom regiona treba očekivati mraz do oko -4 stepena Celzijusa, dok bi na planinama bilo mraza i oko -10 stepeni Celzijusa.

- U sredu tokom dana suvo i malo toplije, krajem dana vetar južnog kvadranta u pojačanju (jugo, topla košava). Dnevni maksimum od +3 do +11 stepeni Celzijusa.

- Jačanje južnog vetra biće uslovljeno približavanjem hladnog fronta koji u četvrtak već ujutro na jugu, jugozapadu i zapadu regiona donosi pogoršanje sa kišom, koja će se do kraja dana proširiti nad ceo region. Uz priliv malo toplijeg vazduha snežna granica u podizanju na oko 800 mnv, dok će na krajnjem zapadu Hrvatske i dalje biti na oko 400 mnv. U četvrtak duž Jadrana jak jugo, a u košavskom području topla košava.

- U petak nad većim delom regiona oblačno i hladnije, ponegde uz padavine, a snežna granica ponovo u padu na oko 600 mvn. Samo na jugoistoku Srbije veći deo dana relativno topao. Vetar u okretanju na severozapadni smer, a dnevni maksimum od +3 na severozapadu do oko +9 na jugoistoku regiona. Vikend i početak sledeće nedelje verovatno donose jače pogoršanje uz razvijanje ciklona nad Jonskim morem.

- U zavisnosti od tačnog položaja centra ciklona zavisiće položaj njegovog toplog i hladnog sektora, konkretno granica snega i kiše. Večernji ECMW delovima istočne Hrvatske, središnje i istočne BiH, zapadne Srbije i severu Crne Gore donose veoma obilne snežne padavine, često i preko 15 cm ali prosek svih 50 članova niza je znatno umereniji. Na primer, za Novi Sad operativni ima oko 14 cm snega, dok je prosek 50 ansamble članova oko 4 cm.

- Tek oko petka ćemo znati tačan položaj centra ovog ciklona kao i njegovu snagu, a to će biti ključno za količinu i raspodelu snega. Vetar bi okrenuo na jak severni i severoistočni, na istoku Srbije istočni. Dnevni maksimum bi u hladnom sektoru ciklona verovatno bio oko 0 stepeni Celzijusa, dok bi u toplom bio oko +4.

- Posle ovog pogoršanja oko 15. 12. se računa na stabilizaciju i manje otopljenje, dok bi posle 17. 12. moglo doći do postavljanja anticiklona u prostoru između Skandinavije i zapadne Rusije, što bi ka nama moglo pokrenuti hladno strujanje sa istoka.

- Taj period je svakako jako dalek i podložan je velikim izmenama, tako da trenutno stanje sinoptike čini tek početni signal za moguće dalje zahlađenje. Naredni dani donose vrlo promenljivo vreme uz česte smene toplijih i hladnijih dana, dok je oko 11. 12. moguće nešto jače zahlađenje - napisao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja