U "MIŠOVIĆU" SE LEČI 23 DECE: A blok danas izlazi iz kovid režima

Tanjug

06. 12. 2021. u 10:07

A BLOK Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" danas izlazi iz kovid režima i vraća se u redovan rad, izjavio je danas načelnik Dijagnostičke radiološke službe u toj ustanovi Đorđe Lalošević.

У МИШОВИЋУ СЕ ЛЕЧИ 23 ДЕЦЕ: А блок данас излази из ковид режима

Foto: D. Milovanović

On je naveo da se u B bloku, koji još uvek zbrinjava kovid pacijente, na lečenju nalazi 91 pacijent, od kojih je 23 dece.

- A blok je otvoren od danas i za hitnu službu i za normalne pacijente i nadamo se da ćemo da izdržimo i da će uskoro cela bolnica da postane zelena zona - rekao je Lalošević za RTS.

Od marta prošle godine, odnosno od početka epidemije virusa korona u našoj zemlji, u KBC "Dr Dragiša Mišović" zbrinuto je blizu 9.000 obolelih od kovida.

Za tu ustanovu najteži je bio treći talas, od oktobra prošle do maja ove godine, kada su imali oko 4.000 pacijenata, dok su u četvrtom talasu zbrinuli više od 2.000 pacijenata.

- Treći i četvrti talas bili su izuzetno ozbiljni. Imali smo nekad dnevno i 150 pregleda što skenerom, što rendgenom. Ti pacijenti su uglavnom bili ozbiljni pacijenti. Nažalost, neki od njih su i završili tragično - navodi Lalošević.

Kako kaže, sada se na dnevnom nivou uradi između 30 i 50 rendgenskih snimaka pluća.

- To su pacijenti koji leže i koji ne mogu da dođu na skener. Skener je zlatni standard za pregled pluća kod kovid pacijenata, međutim, pacijenti koji su pod kiseonikom ili koji su na respiratoru ne mogu da dođu na skener, ili mogu da dođu uz velike komplikacije, tako da njih pregledamo rendgenski, pokretnim aparatom - naveo je Lalošević.

Govoreći o posledicama kovida, kazao je da lekari još uvek nisu sigurni kakve sve mogu biti.

- Još uvek nismo sigurni kakve će posledice da ostavi korona - da li su to promene na plućima, to ćemo tek videti u narednom periodu. Ali, definitivno postoje promene koje ostavlja korona i neki moji doktori već imaju taj problem - kazao je Lalošević.

Dodao je da mnogi nekovid pacijenti tokom pandemije nisu mogli da dođu na preglede, dijagnostiku i intervencije i da je sada na njih red.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu