PREMINUO DOKTOR LJUBOMIR VUJOVIĆ: Jedna od vodećih ličnosti Teslinog pokreta u Americi

Novosti onlajn

29. 11. 2021. u 09:12

DOKTOR Ljubomir Vujović, predsednik Tesla memorijalnog društva iz Njujorka, preminuo je u selu Komarno u Crnoj Gori.

ПРЕМИНУО ДОКТОР ЉУБОМИР ВУЈОВИЋ: Једна од водећих личности Теслиног покрета у Америци

Foto: Tesla Memorial Society of New York

Dr Vujović je bio lekar, pisac, filmski producent i jedna od vodećih ličnosti Teslinog pokreta u Americi, saopštilo je Tesla memorijalno društvo.

- Njegov dugogodišnji volonterski rad imao je za cilj očuvanje sećanja na lik i delo Nikole Tesle i nikada neće biti zaboravljen. Neumorno je radio kao lekar u njujorškoj Metropoliten bolnici (Metropolitan Hospital) preko 50 godina. Svoje slobodno vreme posvećivao je Tesli: sarađivao je sa čelnicima grada Njujorka, dostavljajući im potrebna dokumenta i informacije za postavljanje znaka „Nikola Tesla CORNER“ na uglu 6. avenije i 40. ulice - saopštava to društvo.

Zahvaljujući Vujoviću, 10. jula 2001. otkrivena je komemorativna ploča posvećena Nikoli Tesli na hotelu „Njujorker“ na Menhetnu, u kom je veliki izumitelj živeo poslednjih 10 godina života i u kom je preminuo.

- Ploča je napravljena 1977, ali zbog političkih razloga nije mogla biti postavljena. Dr Vujoviću su oko ovog posla pomogli Srpska pravoslavna crkva i mnogi ugledni pojedinci. Nakon 24 godine ploča je postavljena i danas stoji na hotelu u kome je Tesla živeo od 1933. do 1943 - navodi Tesla memorijalno društvo

Dr Vujović je bio urednik internet stranice Memorijalnog udruženja Tesla www.teslasociety.com koja sadrži mnoge informacije, fotografije i dokumenta o Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu, Milevi Marić…

 

Foto: Tesla Memorial Society of New York


- Dr Vujović je autor obimne knjige u dva toma „Tribute to Tesla“ (Priznanje Tesli), koja sadrži mnoge ilustracije i dokumenta o raskošnom geniju. On je inicirao i bio izuzetno aktivan u najvećem istraživačkom projektu o Nikoli Tesli pod nazivom: „Tesla collection“ (Teslina kolekcija). Autor je dokumentarnog filma: „Nikola Tesla, the Genius Who Lit the World“ ("Nikola Tesla – genije koji je osvetlio svet"), koji je napravljen u saradnji sa muzejom „Nikola Tesla“ iz Beograda. Film je dobio međunarodno priznanje kao najbolji svetski dokumentarni film o Tesli. Film je na engleskom jeziku, ali je preveden na nemački, francuski i srpski jezik i prikazan je na raznim TV stanicama širom planete - navode iz Društva i dodaju da je dr Vujović bio autor brojnih članaka posvećenih Tesli, a učestvovao je i u mnogim TV, radio i novinskim intervjuima koji su imali za temu Teslin rad, ali i srpsku kulturu.

Producirao je i dokumentarne filmove „Od imigranta do pronalazača o Mihailu Pupinu“ i „Kraljevina Crna Gora“.

Dr Ljubomir Vujović bio je sedamdesetih godina prošlog veka aktivan u pomoći jugoslovenskom udruženju lekara i mnogim bolnicama u Jugoslaviji, sa tretmanima i lekovima za oboljenja od raka.

- On je u to vreme specijalizirao hematologiju i onkologiju. Dr Vujović je primio nagradu „The City Council Citation“ za svoj lekarski rad u Njujorku. Na nagradi je urezana posveta: „Dr Vujović je istaknuti građanin vredan pohvale i zahvalnosti ovoga veća i građana Njujorka“. Pored ove nagrade, dr Vujović je sa ponosom nosio i ordenje koje je dobio od Republikanske partije Amerike, orden od Tita za zasluge u vezi sa lečenjem raka, od Vlade Srbije i Vojislava Koštunice za rad na promociji Nikole Tesle - navode iz Tesla memorijalnog društva.

- Zahvaljujući dr Vujoviću i inicijativi Tesla memorijalnog društva iz Njujorka početkom 2010. uputili smo predlog Božidaru Đeliću, tada potpredsedniku Vlade Republike Srbije i ministru za nauku i tehnologiju, da Republika Srbija proglasi Teslin rođendan 10. jul za nacionalni Dan nauke u Srbiji, što je na našu veliku radost i urađeno. U Srbiji je prvi put 2011. ustanovljen i obeležen nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle - saopštava Društvo.

Vujović je svoju staru porodičnu kuću u selu Komarno preuredio i pretvorio u mali Tesla muzej i Tesla memorijalno društvo iz Njujorka – ogranak za Crnu Goru. Tu se nalaze brojne Tesline slike i fotografije, kao i novinarski tekstovi koje je Tesla pisao pre više od 100 godina.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)