KAKO BATUT IMA MOJ BROJ TELEFONA? Nevakcinisane zbunila cirkularna poruka sa pozivom - stigao i odgovor Instituta

Novosti onlajn

24. 11. 2021. u 10:21

VELIKI broj građana Srbije u poslednje dve nedelje dobilo je cirkularnu SMS poruku sa pozivom "Batuta" na vakcinaciju, zbog čega su se mnogi, a posebno nevakcinisani, koji samim tim nisu davali svoje podatke, zapitali otkud ovom institutu njihov broj telefona i s kojim pravom šalju takvu poruku?

КАКО БАТУТ ИМА МОЈ БРОЈ ТЕЛЕФОНА? Невакцинисане збунила циркуларна порука са позивом - стигао и одговор Института

Foto: Printscreen

Reč je o javnozdravstvenoj inicijativi koju su podržali svi mobilni operateri na preporuku Vlade Srbije, što znači da će svi građani koji imaju mobilni telefon kad-tad dobiti ovaj SMS, piše "Blic"

Cirkularna poruka "Batuta" sadrži informacije koje bi trebalo da motivišu građane da se vakcinišu.

- Borimo se sa Covid-19, ali u toj borbi imamo najjače oružje - vakcinu. Tvoja vakcina čeka na tebe u najbližem domu zdravlja, a ukoliko ste primili dve doze - možete da obnovite svoju zaštitu. Zakazivanje nije potrebno. Preko tri miliona građana je već primilo vakcinu. Dođi, vakciniši se i pridruži se onima koji su postupili odgovorno prema sebi i svojim najbližima. Na tebe je red - piše, između ostalog, u poruci.

Foto: Printscreen

Moguća i vakcinacija na kućnoj adresi

Zanimljivo, ovaj SMS dobili su i oni koji su se već vakcinisali sa tri doze. A u poruci se građani obaveštavaju i kako putem mobilnog telefona mogu da zakažu vakcinaciju.

- Bilo koja vakcina – Vaš JMBG na 6010, Astrazeneka – Vaš JMBG na 6030, Pfizer – vaš JMBG na 6040, Sputnjik V – Vaš JMBG na 6050, Moderna – Vaš JMBG na 6070. Ukoliko vakcinu morate da primite kod kuće, pošaljite svoj JMBG na 6080 – stoji u "Batutovoj" poruci uz obaveštenje da je servis besplatan i namenjen isključivo državljanima Republike Srbije.

Činjenica da su SMS poziv na vakcinaciju dobijali i oni koji se nisu vakcinisali pokrenula je pitanje kako je moguće da brojevi privatnih mobilnih telefona budu iskorišćeni za ovu akciju.

Svi mobilni operateri šalju poruku svim svojim korisnicima

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ističu da se radi o akciji koju su podržali i Vlada Srbije i mobilni operateri.

- Na preporuku Vlade Republike Srbije mobilni operateri podržali su javnozdravstvenu inicijativu i omogućili iskazivanje zainteresovanosti građana za vakcinaciju protiv kovida-19 i putem SMS poruke. U pitanju je ista generička poruka koju svi operateri šalju svim korisnicima svojih usluga. Poput prethodno uspostavljenog sistema prijave za vakcinaciju na sajtu E-uprave ili pozivanjem kol centra za vakcinaciju, SMS poruka je još jedna mogućnost zakazivanja vakcinacije - objašnjavaju u "Batutu".

Kako kažu, Batut je potpisan kao pošiljalac SMS poruke jer je izvršilac vakcinacije na celoj teritoriji Srbije.

- Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, kao ustanova koja prati i koordinira vakcinaciju na teritoriji Republike Srbije, poziva građane da u cilju zaštite zdravlja iskažu zainteresovanost za vakcinaciju protiv kovida-19 i na ovaj način - podvlače u "Batutu".

Inače, ovim servisom dodatno je omogućeno osobama koje iz opravdanih zdravstvenih razloga mogu da se vakcinišu isključivo u kućnim uslovima, da prijavljivanje za vakcinaciju izvrše slanjem svog JMBG na 6080.

- Osoba koja iskaže interesovanje za vakcinaciju šalje svoje podatke SMS–om direktno E-upravi i to predstavlja još jedan novi način prijave za vakcinaciju - apostrofiraju u "Batutu".

Batut nema uvid u lične brojeve mobilnih telefona

U ovom institu posebno naglašavaju da nemaju veze sa brojevima telefona građana.

- Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” nema uvid u lične brojeve mobilnih telefona građana, već je to podrška od strane mobilnih operatera za dodatno informisanje o imunizaciji - zaključuju u "Batutu".

BONUS VIDEO: 

NOVOSTI NA MESTU EKSPLOZIJE: Opasnost od novih detonacija, čeka se dolazak jos vatrogasnih vozila

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

VREMENSKA PROGNOZA ZA NEDELJU, 29. MAJ: Velike količine padavina  na istoku i jugu zemlje