UNIVERZITET TRAŽI VRAĆANJE IMOVINE: Senat UB podržao zahtev iznet 2018. godine

Lj. B.

18. 11. 2021. u 12:00

SENAT Univerziteta u Beogradu podržao je inicijativu o zahtevu za povraćaj ili obeštećenje imovine koja je nakon Drugog svetskog rata oduzeta Univerzitetu, SANU i Matici srpskoj.

УНИВЕРЗИТЕТ ТРАЖИ ВРАЋАЊЕ ИМОВИНЕ: Сенат УБ подржао захтев изнет 2018. године

Foto Z. Jovanović

- Prošle su tri godine otkako smo pokrenuli inicijativu za povraćaja imovine, ali za sve to vreme od države nije stigao nikakav odgovor - naveo je na sednici Senata prof. dr Aleksandar Popović, predsednik Saveta Univerziteta, tela koje je pokrenulo inicijatavu.

Prof. Popović je podsetio da su SANU, Univerzitet i Matica srpska podneli u maju 2018. predsedniku Srbije, Vladi, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde Inicijativu za rešavanje statusa imovine oduzete od ovih ustanova, sa ciljem donošenja leks specijalisa.

- U junu 2019. predat je tekst Nacrta Zakona, koji bi po ugledu na konfesionalnu restituciju na poseban način uredio povraćaj imovine i obeštećenje zadužbinama kojima su upravljale ove tri institucije - naveo je prof. Popović.

- Imam razumevanje što se tada nije našlo u skupštinskoj raspravi, korona je trajala, ali je 9. februara ove godine, na sastanku rukovodstava SANU, Univerziteta u Beogradu i Matice srpske sa predsednicom Vlade Srbije obećano da će odgovor stići u roku od mesec dana. Međutim, nikakav odgovor nije stigao.

Dodaje se da je Beogradski univerzitet između dva svetska rata bio jedan od tri najbogatija u Evropi, kada je prihodovao sredstva od više od 80 zadužbina i fondova koji su posle Drugog svetskog rata nacionalizovani, a Univerzitet decenijama nije imao pravo upravljanja tom imovinom.

MEĐU NAJBOLjIMA NA SVETU

NA sednici Senata prorektor za nauku prof. dr Branislav Boričić izneo je podatak da je na listi najcitiranijih naučnika na svetu za 2020. godinu, njih 90 iz Srbije, od čega je 92 sa UB.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić