U EVROPU SA SERTIFIKATIMA IZ SRBIJE: Sa vakcinama priznatim u EU slobodno se putuje, ostali da provere uslove ulaska

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

16. 11. 2021. u 08:00

EVROPSKA unija od danas priznaje kovid-sertifikate iz Srbije. To znači da će evropski čitači moći da prepoznaju srpski kju-ar kod, što će znatno olakšati putovanje građana Srbije na teritoriju EU.

У ЕВРОПУ СА СЕРТИФИКАТИМА ИЗ СРБИЈЕ: Са вакцинама признатим у ЕУ слободно се путује, остали да провере услове уласка

Foto EPA

Međutim, to ne znači da će i sve vakcine biti priznate. Vakcinisani cepivima koje priznaje Evropska agencija za lekove moći će mirno da putuju. Njima će se automatski upaliti zeleno svetlo na čitaču. Ostali će morati da se raspitaju pred put.

- Svaka zemlja članica odlučuje koju će vakcinu da prihvati na svojoj teritoriji - potvrdila je "Novostima" portparol EU Katarina Kolanko.

Članice su trenutno obavezne da prihvate jednu od četiri do sada odobrene vakcine: "fajzer", "moderna", "astrazeneka" i "džonson". Prihvataju se i kombinacije različitih doza. Neke države EU odobravaju i kinesku i rusku vakcinu. Ukoliko su samo druga ili treća doza prihvaćene vakcine, a prva nije, to takođe može da otvori vrata EU.

Kada je reč o testovima, preporuka je da PCR test važi 72 sata, a brzi 48 sati. Ko je preležao kovid, ima otvoren prolaz 11 dana posle prvog testa, u sledećih šest meseci. Ali, i to, donekle, može da varira od zemlje do zemlje.

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić potvrdila je da je srpski digitalni zeleni sertifikat prošao integracioni test Evropske komisije. Kancelarija za IT će od danas uvesti novu uslugu koja će se zvati digitalni zeleni sertifikata kompatibilan sa EU.

- Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija što znači da će građani moći da ga preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka na šalterima "Pošte" takođe će biti moguće podići digitalni zeleni sertifikata kompatibilan sa EU - rekla je Matićeva i dodala da će s tim sertifikatom moći da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari srpski digitalni sertifikat ostati u upotrebi u zemlji i dalje će se izdavati.

Matićeva je preporučila građanima koji nameravaju da putuju u inostranstvo da svakako uzmu sertifikat koji je kompatibilan sa EU. Dodala je da priznavanje vakcina zavisi od zemlje do zemlje članice EU. Ona je navela da u Mađarsku može da se uđe bez potvrde o vakcinaciji, u Grčku mogu da uđu i oni vakcinisani kineskim i ruskim vakcinama, dok su u pojedinim zemljama potrebne vakcine koje su ili na listi SZO ili su priznate od Evropske agencije za lekove.

Odluku o priznavanju sertifikata pozdravio je i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

- Kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo da radimo zajedno na bezbednom otvaranju. Pozdravljam to što su se Gruzija, Moldavija i Srbija pridružile našem sistemu digitalnih kovid-sertifikata i radujem se što će se više naših suseda povezati što je pre moguće - rekao je Varhelji.

U JEDNOM SISTEMU 49 DRŽAVA

OSIM Srbije, EU je prihvatila i "zelene pasoše" Gruziji, Moldaviji i Novom Zelandu. Takođe, sve četiri zemlje složile su se da prihvate EU digitalnu kovid-propusnicu za putovanja iz EU na njihovu teritoriju. Da bi sertifikat bio validan, osobe treba da budu vakcinisane, ili da imaju validni test, ili dokaz da su preležale kovid.

- Drago mi je što vidim da broj zemalja koje žele da se pridruže sistemu EU nastavlja da raste. Ovim odlukama, 49 država i teritorija na pet kontinenata povezano je sa sistemom EU digitalnih kovid-sertifikata - izjavio je tom prilikom evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice