KOJA JE KAZNA ZA LAŽNE KOVID PROPUSNICE? Komunalna milicija otkrila nekoliko slučajeva korišćenja tuđe kovid propusnice

Novosti online

12. 11. 2021. u 13:07

KO BUDE koristio tuđu ili lažnu kovid propusnicu može završiti i u zatvoru! U Krivičnom zakoniku ovo delo navodi se kao falsifikovanje isprave, a predviđena kazna je od tri meseca do pet godina zatvora.

КОЈА ЈЕ КАЗНА ЗА ЛАЖНЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ? Комунална милиција открила неколико случајева коришћења туђе ковид пропуснице

Sertifikat ne važi ako je crvene boje

Ipak, ukoliko je prekršiocu to prvi prekršaj, sudija može dosuditi i samo novčanu ili uslovnu kaznu. Svi oni koji posle 20 časova žele da uđu u bilo koji ugostiteljski objekat ili kockarnicu moraju imati kovid propusnicu sa podacima o primljenoj vakcini, preležanom kovidu ili PCR testu.

Kazne za one koji su bez kovid propusnice, ali i ugostitelje, uopšte nisu male.

Kazne od 5.000 do 30.000

Naime, osobi koja je gost lokala, a nema kovid sertifikat, piše se prekršajni nalog od 5.000 dinara. Kazna je čak šest puta veća za kovid redara lokala - u pitanju je prekršajni nalog od 30.000 dinara.

Međutim, komunalna milicija otkrila je u kontrolama više slučajeva da su pojedinci koristili tuđe propusnice i predstavljali ih kao svoje.

Predrag Antović iz Komunalne milicije kaže da su slučaj zloupotrebe sertifikata otkrili uz pomoć kovid redara koji je posumnjao da je u pitanju falsifikat.

- Izvršili smo legitimisanje lica, a pregledom lične karte i kovid sertifikata ustanovili smo da je to kovid sertifikat sasvim druge osobe. Prilikom provere videli smo razlike u prezimenu i matičnom broju. QR kod je bio ispravan, ali se vodio na drugo lice - objašnjava Antonović.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže da je u EU lakše falsifikovati zeleni dokument nego kod nas.

- Digitalni zeleni sertifikat štitimo uz pomoć elektronskog pečata koji se nalazi na sertifikatu, QR koda, ali i na taj način što je svaki zeleni sertifikat validan samo uz lični dokument. Evropska unija koristi mobilnu aplikaciju u kojoj čuva evropske sertifikate i oni se dosta razlikuju od našeg sistema. Naš sistem je u onlajn režimu i u svakom trenutku se proveravaju sve baze podataka - objašnjava Jovanović.

Ovakvi slučajevi kod nas su retki, ali u Evropi nisu. Policijske službe u Francuskoj, ali i drugim evropskim državama, otkrile su nekoliko mreža koje falsifikuju potvrde tako što u vakcinalnu knjižicu upisuju da je osoba dobila vakcinu protiv kovida 19 ili izdaju digitalni sertifikat, kao dokaz o vakcinisanju ili negativnom testu.

Naš zeleni sertifikat zaštićen

Naš zeleni sertifikat prilično je zaštićen od ovakvih zloupotreba, a ako do njih i dođe, lako ih je uočiti. Građani pre svega moraju biti registrovani na portalu elektronske uprave gde će ostaviti svoje podatke i broj lične karte, što potvrđuje identitet svake osobe.

Naši građani, koji ovih dana putuju u inostranstvo, sa zelenim sertifikatom mogu da uđu u bilo koju zemlju Evrope, ali je za ulazak u njihove restorane, galerije, tržne centre i druge institucije potreban takozvani EU kovid sertifikat, sa kojim naš sertifikat zasada nije usklađen.

Ipak, to neće dugo trajati, Srbija očekuje u najskorije vreme odluku Evropske komisije, kojom će biti priznati naši setifikati, pa je verovatno da će naši građani najkasnije od 15. novembra moći slobodno da se kreću i u zatvorenom u zemljama Evropske unije.

(Kurir)

BONUS VIDEO: ŠTA ČEKA VOZAČE U 2022. GODINI: Sve je više nedoumica kada su automobili u pitanju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave