"MAJKA SRBIJA" JE VELIKA ČAST ZA MENE: U Solunu uručena nacionalna nagrada Đorđu Mihailoviću, čuvaru Zejtinlika

E. V. N.

11. 11. 2021. u 19:11

TAČNO u 11 časova, simbolično po satu kada su 11. novembra 1918. u železničkom vagonu u Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat, u Solunu je u četvrtak uručena nacionalna nagrada "Majka Srbija" Đorđu Mihailoviću (93), čuvaru Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik.

МАЈКА СРБИЈА ЈЕ ВЕЛИКА ЧАСТ ЗА МЕНЕ: У Солуну уручена национална награда Ђорђу Михаиловићу, чувару  Зејтинлика

Veliko priznanje čoveku koji 61 godinu bdi nad senima srpskih vojnika / Foto MSP

Nagradu mu je na svečanosti u Generalnom konzulatu Srbije, uručio Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova. Svečanosti je prisustvovao i Arno Gujon, direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

Odeven u uniformu srpskih vojnika iz Velikog rata, vidno uzbuđen, deda Đorđe, kako ga Srbi iz milošte i poštovanja oslovljavaju, kazao je:

- Nagrada "Majka Srbija" je velika čast za mene. Ja sam siromah iz siromašne porodice. Nisam bio ni mnogo dobar đak. Voleo sam samo istoriju i geografiju. Ceo svoj život posvetio sam ovom groblju.

Znajući životni put Đorđa Mihailovića, nema dvojbe da je veliko priznanje otišlo u ruke velikog čoveka jer je reč o nagradi koja se prvi put dodeljuje i to za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u odnosima matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

- Deda Đorđe Mihailović je nastavio brigu za više od 8.000 srpskih majki koje nisu dočekale da vide svoje sinove da se vrate u otadžbinu. Šezdeset jednu godinu ovaj divni čovek bdi nad senama naših vojnika i pokazuje sopstvenim primerom kako jedan čovek može da učini veliko delo za svoj narod i svoju državu - istakao je Selaković.

Direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Arno Gujon istakao je da je cela Srbija oduševljena jer je nagrada došla u prave ruke.

- "Majka Srbija" ide tu gde su joj sahranjena deca, kod vas. Vi ste deda koga smo svi mi imali. Vi ste više od čuvara groblja, čuvar ste sećanja i identiteta srpskog naroda - rekao je Gujon.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, obeležen je u četvrtak širom Srbije. Polaganjem venaca nastradalima u Velikom ratu odata je počast na Spomen-kosturnici branilaca Beograda. Vence su položili predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri u Vladi, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, potomci porodice Karađorđević, predstavnici udruženja...

- Još letnjih dana 1914, našim precima bilo je jasno šta moraju da urade i nisu postavljali pitanje zašto moraju da obuku uniformu i uzmu pušku, iako je prošlo samo godinu dana od kada su ih ostavili. Nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu - kazao je Dačić i podsetio da je na mirovnoj konferenciji u Versaju 1919. godine rečeno da je Srbija izgubila 1.250.000 ukupnog stanovništva, što je bila trećina stanovništva, a 60 odsto muške radno sposobne populacije.

Svečanostima i parastosima, Dan primirja je obeležen i u Zrenjaninu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Paraćinu, Vranju...

POČAST FRANCUSKIM VOJNICIMA

NASTRADALIM francuskim vojnicima u Velikom ratu odata je pošta na Francuskom vojnom groblju u Beogradu. Vence su položili ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, a u ime Grada Beograda zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i ambasadori Rusije, SAD, Nemačke, Grčke, Kanade...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)