PATRIJARH PORFIRIJE O SITUACIJI U UKRAJINI: To je otvoreni rat protiv Hrista Spasitelja, priznajemo samo jednu crkvu

Novosti online

11. 11. 2021. u 16:28

SRPSKA pravoslavna crkva priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu na čelu sa Njegovim Blaženstvom mitropolitom kijevskim i sve Ukrajine Onufrijem, navodi se u obraćanju patrijarha srpskog Porfirija organizatorima i učesnicima Međunarodne konferencije „Jedinstvo crkve: bogoslovske, kanonske i istorijske dimenzije“.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ О СИТУАЦИЈИ У УКРАЈИНИ: То је отворени рат против Христа Спаситеља, признајемо само једну цркву

Patrijarh Porfirije, Foto P. Milošević

Obraćanje poglavara Srpske pravoslavne crkve pročitao je vikar Njegove Svetosti patrijarha srpskog i učesnik bogoslovske konferencije u Kijevu episkog moravički Antonije.

- Teška su iskušenja koja su zadesila pravoslavni narod Ukrajine. Po zakonu crkvenog života, jedinstva i sabornosti, saosećamo sa našom braćom. Kada su u skorijoj prošlosti srpski hramovi pretvarani u ruševine i kada je na hiljade Srba postalo izbeglice Ukrajinska pravoslavna crkva bila je sa nama duhovno i mi smo uvek osećali molitvenu podršku Kijeva - rekao je patrijarh srpski Porfirije u svom obraćanju.

Prema njegovim rečima, "podržavanje raskolnika, pretnje i nasilje, zauzimanje pravoslavnih hramova i usvajanje diskriminatornih zakona usmerenih protiv kanonskog pravoslavlja ne mogu biti opravdani nikakvim državnim ili nacionalnim razlozima, jer je sve to otvoreni rat protiv Hrista Spasitelja, kao i protiv Njegove Jedine, Svete, Saborne i Apostolske Crkve".

- Crkva svetitelja Save priznavala je i priznaje u Ukrajini samo jednu kanonsku crkvu – Ukrajinsku pravoslavnu crkvu pod omoforom Vašeg Blaženstva. Pričešćujući se iz jedne čaše, molimo se za okončanje previranja na ukrajinskoj zemlji - poručio je patrijarh Porfirije.

Vikar patrijarha srpskog, episkop moravički Antonije nagrađen je ordenom Svetog kneza Vladimira prvog stepena Ukrajinske pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO: PATRIJARH POSETIO ZOOLOŠKI VRT - Sa decom iz Gline u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati