5 stvari koje su potrebne kosi da bi blistala

Novosti online

21. 10. 2021. u 08:00

KOSA je jedan od najvažnijih segmenata lepog izgleda i zato je važno posvetiti joj punu pažnju.

5 ствари које су потребне коси да би блистала

Foto: Depositphotos

Nikada dosta nege, kako kod kuće, tako i u salonu. Svako od nas kada vidi negovanu ženu, kojoj pri tom i kosa blista, uglavnom pomisli kako ona verovatno provodi sate negujući se i dajući novac na skupe preparate i skupe salonske tretmane.

Iako kod nekih to i jeste slučaj, ne mora da znači da izgled zavisi od gomile preparata koje koristi. Nekada je dovoljno samo ustanoviti individualnu rutinu koja prija kosi i probrati nekoliko pravih preparata koji će učiniti da ona zaista deluje negovano i sjajno.

Naravno, premda veoma važna, spoljna nega ne znači ništa ako nije potkrepljena iznutra. Važno je da i ono što se unosi u organizam bude zdravo, jer zdravlje kose i noktiju bez izuzetka zavisi i od zdravlja čitavog tela.

Ovih 5 stvari je neophodno za kosu kojoj će svi zavideti i za kojom će se okretati.

Odabir pravog šampona

Tu nema dileme! Da bi kosa bila zaista negovana, izbor pravog šampona je na prvom mestu. Pravi šampon je onaj koji odgovara tipu kože glave, tako da ne postoji univerzalan odgovor. Ipak, ima nekih univerzalnih rešenja.

Na primer, šampon koji je na prirodnoj bazi, bez štetnih sastojaka, nežno neguje kosu i kožu glave. On je pravo blago, naročito za često pranje. Kod peruti, ovakvi šamponi umeju da budu nezamenljivi jer čiste delove glave od bakterija i gljivica koje umeju izazvati perut. Medicinski preparat od koga raste kosa je takođe neophodan svima onima koji imaju problema sa opadanjem kose . U ovom slučaju je važno blagovremeno delovati, kako opadanje ne bi uzelo maha.

Bitno je naći odgovarajuće, a zdravo sredstvo za pranje, koje će raditi u korist kose, ne na njenu štetu.

Pri svakom pranju balzam za kosu

Bilo je ranije onih zagovornika koji su propagirali to da balzam pri svakom pranju utiče na pojačano mašćenje kose. Ovo jeste slučaj ako se balzam nanosi na koren. Ipak, balzam jeste neophodno nanositi na dužinu kose pri svakom pranju.

Ovim korakom u rutini negovanja kose izbegava se kidanje prilikom češljanja, ali i izrazito sušenje kose tokom različitih perioda godine. Kada se nanese balzam, kosa je obavijena, zaštićena od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine. Ona neće imati onaj ispucali izgled, kakav se očekuje od kose koja je, na primer, farbana.

Dlaka je usled redovnog korišćenja balzama deblja i spremnija da se suprotstavi svakoj vrsti oštećenja.

Ulje za zaštitu krajeva

Da bi kosa izgledala lepo, važno je pobrinuti se za površinu, odnosno za njene krajeve. To su najvidljiviji delovi, koji se često izvitopere i koji veoma upadljivo kvare izgled zdrave, negovane kose.

Zato posle svakog pranja, nije preterano ni jednom dnevno, malu količinu kapi za kosu treba prvo rastrljati po rukama, a onda naneti na površinu kose i na krajeve. Kapi za kosu su uljane strukture i one čine te posebno delikatne delove ishranjenima i zaglađenima.

Takođe je važno da se i ovde izbegavaju gornji delovi pri vrhu glave jer oni zaista mogu učiniti da se kosa više masti. Ipak, to ne znači da ulja treba ukinuti. Treba ih nanositi na one delove za koje je više nego očigledno da im je neophodna dodatna nega i pojačana ishrana.

Dobra četka za feniranje

Svi znaju da pustiti kosu sama da se suši za većinu znači imati plast sena na glavi posle sušenja. Zato dobra četka i malo umeća para vrede. Na jutjubu je više nego korisnih tutorijala za samostalno uređivanje kose i maltene svako se može usavrštiti toliko da svoju kosu sredi onako kako mu se dopada.

U tome je veliki pomoćnik dobra aparatura, tačnije dobra četka za kosu. Četka za kosu treba biti od prirodnih materijala, naročito kada su u pitanju vlakna kojim se dodiruje dlaka. Plastika i drugi jeftini materijali loše utiču na kosu, izazivaju elektricitet i njeno puckanje i lomljenje.

Četka za češljanje je podjednako važna jer ona smiruje kosu onda kad treba, a daje joj dodatni volumen onda kada je neophodno. U dobru četku treba uložiti malo više para, to je investicija koja se isplati.

Vitamin D za kosu

Pomenuto je da nega podrazumeva spoljašnju, ali i onu koja dolazi iznutra. U tom smislu, jedan od najvažnijih vitamina koje treba unositi u organizam spada vitamin D. U onim danima kada nema dovoljno svetlosne energije, kada su dani tamni i tmurni, mogu pomoći pravilna ishrana i suplementi, a evo zašto je to važno za kosu.

Ovaj vitamin se sintetiše u koži i to u njenim dermalnim i epidermalnim slojevima, a jedna od uloga mu je i regulacija kalcijuma u telu. On stimuliše pravilno funkcionisanje folikula dlake. Ako nema dovoljno vitamina D, onda kosa počinje pojačano da opada. Hipervitaminoza kod ovog vitamina je retka, ali moguća.

Kada ima viškova, vitamin D se ne izbacuje iz tela, već se apsorbuje i čuva u mastima. Tu stoji dok ne dođe do njegovog trošenja, a može poslužiti i onih dana kada nema dovoljno vitamina u telu, ta zaliha podmiruje potrebe organizma. Namirnice bogate vitaminom D su: riba, punomasni mlečni proizvodi, šampinjoni, žitarice, žumance, blitva.

Pored vitamina D, važni su vitamin C, E, B, kao i vitamin A, koji čuvaju zdravlje celokupnog tela, pa i kose.

Zaključak je...

Za blistavu kosu ne trebaju čuda. Samo treba truda da se nađe onaj balans između previše i premalo davanja oko stvari vezanih za ulepšavanje. Kada je u pitanju kosa, ni na čemu ne treba štedeti, ona će sve na osobi učiniti lepšim. Za one koji nisu spremni da žrtvuju vreme zarad nege kose, važno je uspostaviti rutinu. Samo malo na nedeljnom nivou joj je potrebno da zablista. Kada se ova rutina uspostavi, onda to postaje spontana stvar, koja čini kosu adutom broj jedan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Zauvek vaša i naša omiljena destinacija – a svi znate zašto!