SMANJENA STOPA RIZIKA OD SIROMAŠTVA: Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku

Novosti onlajn

15. 10. 2021. u 13:59

STOPA rizika od siromaštva u prošloj godini iznosila je 21,7 odsto, i u odnosu na godinu pre toga niža je za 1,5 procentnih poena, objavio je Republički zavod za statistiku povodom 17. oktobra, Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

СМАЊЕНА СТОПА РИЗИКА ОД СИРОМАШТВА: Најновији подаци Републичког завода за статистику

Foto M. Anđela

Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosila je 29,8 odsto, i ona je u odnosu na 2019. bila niža za 1,9 procentnih poena.

Stopa rizika od siromaštva, kako objašnjavaju u RZZS, predstavlja procenat onih čiji je prihod niži od praga rizika od siromaštva, a on je u 2020. iznosio 22.000 dinara mesečno za jednočlano domaćinstvo. Za domaćinstvo s dvoje odraslih i jednim detetom do 14 godina bio je 39.600 dinara, dok je za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece iznosio 46.200 dinara.

Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti pokazuje procenat onih koji su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno uskraćeni, ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada.

Posmatrano prema starosti, lica mlađa od 18 godina bila su najviše izložena riziku od siromaštva (24,2 odsto), kao i lica starosti od 18 do 24 godine (23,6 odsto). Najnižu stopu rizika od siromaštva imala su lica stara 25-54 godine.

Prema tipu domaćinstva, najvišu stopu rizika imale su osobe u domaćinstvima sa dve odrasle osobe i troje ili više izdržavane dece (37,2 odsto), kao i jednočlana domaćinstva starosti ispod 65 godina (37,1 odsto). S najnižom stopom su bila domaćinstva koja čine tri ili više odraslih osoba.

Kad su u pitanju punoletni građani, najizloženiji riziku od siromaštva bili su nezaposleni (46,7 odsto), dok je najniža stopa rizika za lica zaposlena kod poslodavca (6,2 odsto). Za penzionere ova stopa je iznosila 19,4 odsto.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

RETKI SNIMCI: Pogledajte Severnu Koreju, zemlju iza "gvozdene zavese"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna