IMUNIZACIJA DECE OD 12 DO 15 GODINA :Lekari apeluje da se mališani u ovom uzrastu vakcinišu, a evo koja deca su najčešće na udaru korone

Novosti online

03. 10. 2021. u 23:33

SRPSKI lekari danima bitku biju za svaki život pacijenata zaraženih korona virusom, dok se bolnice pune.

ИМУНИЗАЦИЈА ДЕЦЕ ОД 12 ДО 15 ГОДИНА :Лекари апелује да се малишани у овом узрасту вакцинишу, а ево која деца су најчешће на удару короне

Foto: Depositphotos

U ovom talasu epidemije na udaru su sve češće i mališani zbog čega struka upozorava da je vakcinacija osim za odrasle, jako važna u ovom momentu kod dece od 12 do 15 godina, a posebno kod onih koji pripadaju ugroženim kategorijama.

U Stručnom metodološkom upustvu za imunizaciju koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navodi se da je potrebno sprovesti brzu vakcinaciju dece sa imunološkim deficitom, dece koja su oboleli od teških plućnih, srčanih ili bubrežnih oboljenja, te onkoloških, metaboličkih, endokrinoloških. Ovde spadaju i gojazna deca, kao i mališani koji boluju od svih drugih bolesti koje ih izlažu riziku za težak oblik kovida.

Vakcinacija je takođe preporučljiva i kod druge dece ovog uzrasta. U uputstvu se napominje da je za imunizaciju deteta neophodna saglasnost roditelja kao i preporuka pedijatra subspecijaliste.

Kada su u pitanju deca koja su već preležala kovid infekciju, navodi se, imunizacija se može primiti najranije šest meseci nakon infekcije, imajući u vidu naučnu literaturu koja ukazuje da deca imaju dobar imunski odgovor čak i ukoliko su imala blaži klinički oblik.

TREĆA DOZA

Stručni komitet preporučuje da se kod nepotpuno vakcinisanih osoba, kod kojih je prošlo najmanje šest meseci od primanja prve doze, može primeniti bilo koja druga vakcina protiv kovid-19 po sopstvenom izboru, tj. ne nužno ona koju su prvobitno primili, ali je neophodno da prime dve doze iste vakcine sa propisanim razmakom.

Vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina vršiće se u domovima zdravlja, na odseku za imunizaciju dece, ili pedijatrijskim odeljenjima bolnica ili na posebnim punktovima.

Iz Batutu napominju da ukoliko dođe do nuspojava nakon primene prve doze vakcine, kao što su miokarditis ili perikarditis, primenu vakcine treba obustaviti.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)