GERONTOLOŠKI CENTAR U PRESTONICI UVODI NOVE USLUGE: Beograd uskoro dobija dnevni boravak za dementne

Novosti online

20. 09. 2021. u 13:37

Dnevni boravak za dementne osobe biće otvoren pri Gerontološkom centru Beograd u kojem će, kako je predviđeno, biti smešteno do 50 korisnika, najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević. Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti obeležava se sutra, a tim povodom simboli grada Beograda će u znak podrške osobama koje boluju od te bolesti sutra uveče svetleti ljubičasto.

ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР У ПРЕСТОНИЦИ УВОДИ НОВЕ УСЛУГЕ: Београд ускоро добија дневни боравак за дементне

Foto: Depositphotos

- Na ovom projektu veoma dugo radimo - rekla je Stanisavljević. - U Beogradu živi više od 330.000 osoba starijih od 65 godina, a da se procenjuje da oko 20.000 sugrađana pati od nekog oblika demencije.

Podsetila je da demencija najčešće nastaje kao posledica Alćajmerove bolesti i istakla da je pre svega važno pružiti podršku najstarijim Beograđanima koji pate od demencije.

- Ovaj vid dnevnog boravka biće i vid prevencije i institucionalizacije. Zamišljeno je da bude poseban objekat i ono što je veoma važno, kada se radi sa dementnim osobama, da prostorije u kojima borave budu funkcionalne i da imaju bezbedno okruženje . Zbog toga je važno da sam objekat bude bezbedan kako se ne bi desile nepredviđene situacije u smislu da ako imate objekat u centru grada koji nije dobro obezbeđen i ukoliko korisnik odšeta iz tog objekta, može doći do loših posledica i zato je važno da pre svega imamo funkcionalne objekte - rekla je sekretarka.

Milica Đorđević, pomoćnik direktora ustanove Gerontološki centar Beograd kaže da je izuzetno značajno što će biti otvoren dnevni boravak za dementne osobe. Navela je da je svaka druga osoba starija od 80 godina u riziku da oboli od demencije i dodala da u svetu na svake četiri sekunde jedna osoba oboli od Alćajmerove bolesti.

- U ustanovi Gerontološki centar Beograd 40 odsto korisnika boluje od demencije i mi smo kroz njihovu borbu i podršku njihovim porodicama sagledali značaj ovako velikog projekta - rekla je ona.          

Podsetila je da je kod Alchajmerove bolesti karakteristično u početku gubitak samostalnosti, a kasnije i potpuna zavisnost od porodice, odnosno osoba koje se o njima staraju što, dodala je, predstavlja veliki ekonomski, finansijski i emotivni pritisak na porodice.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori