HEROJI SPASLI 26.512 ŽIVOTA: Sektor za vanredne situacije, osnovan 2009, obeležio svoj Dan i slavu

E. V. N

18. 09. 2021. u 08:33

ŠIROM Srbije, u Beogradu, Jagodini, Kraljevu, Novom Sadu, Kikindi, Požarevcu, Zrenjaninu..., juče su pokaznim vežbama, prigodnim svečanostima i uručenjem priznanja i zahvalnica, obeleženi Dan i slava Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (SVS MUP).

ХЕРОЈИ СПАСЛИ 26.512 ЖИВОТА: Сектор за ванредне ситуације, основан 2009, обележио свој Дан и славу

Foto: R. Šegrt

Iako osnovan 2009, ovaj sektor je uveliko opravdao razloge zbog kojih je nastao, ali je istovremeno stekao i veliko poverenje građana zbog iskazane stručnosti, hrabrosti i požrtvovanja u uslovima velikih požara, elementarnih nepogoda, dejstava opasnih materija...

Na centralnoj svečanosti, održanoj juče u Beogradu, zaslužnima su uručene zahvalnice i priznanja. Ministar Aleksandar Vulin, kojem je za doprinos u razvoju Sektora uručena zlatna plaketa, poručio je da Srbija može da se osloni na vatrogasce-spasioce koje odlikuju hrabrost, kao i skromnost iako svakodnevno rizikujući svoje živote čine velika dela.

Foto MUP

- Gledao sam vas u vatri, u vodi, i svaki put video da tamo gde ste vi bili, nastanu sigurnost i red, stvari počnu da imaju smisla. Video sam vas u suočavanju sa ljudskom nesrećom, sa onim što niko ne želi da vidi, i vi ni tada niste tražili nagradu ili očekivali da vas posebno cene, poštuju, vole. Skromnost je vrlina koju sam upoznao kod vas i beskrajno sam ponosan što sam upoznao ljude koji je nose - rekao je ministar Vulin.

On je podsetio i na angažovanje vatrogasaca-spasilaca tokom gašenja požara u Grčkoj i Severnoj Makedoniji i naveo da je ime srpskih vatrogasaca doprinelo da se ime Srbije izgovara sa više poštovanja i divljenja.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da su vatrogasci-spasioci srž operativnog dela Sektora, kao i da su od osnivanja 2009. godine do danas ti heroji intervenisali 381.928 puta i spasli 26.512 ljudi:

- Vatrogasci-spasioci u sebi nose najvrednije ljudske osobine: hrabrost, plemenitost, humanost i poverenje u kolegu koji stoji pored njih. U rizičnom i teškom poslu koji obavljaju oslanjaju se na znanje, iskustvo, opremu i jedni na druge.

Foto Tanjug

Čaušić je pohvalio rad kompletnog Sektora za vanredne situacije i izdvojio Upravu za preventivnu zaštitu koja je, kako je rekao, u poslednjih godinu dana obavila više od 6.607 inspekcijskih nadzora, kao i Odeljenje za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koje je uništilo i neutralisalo 704 eksplozivne naprave.

Dan i slava SVS obeleženi su u Kraljevu juče čak na tri mesta. Na Trgu srpskih ratnika u centru grada, pred građanima i mnogo najmlađih Kraljevčana, održan je taktičko-tehnički zbor pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice. U OŠ "Branko Radičević" u Vitkovcu održana je vežba procedura u slučaju zemljotresa tokom koje su evakuisani đaci iz škole, a održana je i vežba provere puteva, evakuacije i bezbednosti.

U sedištu novosadske Vatrogasno-spasilačke brigade najpre je sečen slavski kolač, a potom je na Trgu slobode mališanima iz vrtića, osnovcima nižih razreda, ali i građanima, predstavljen deo opreme i vozila koje vatrogasci-spasioci koriste u poslu. Najmlađima je podeljen i priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama, kako bi u najranijem uzrastu naučili kako da zaštite sebe i porodicu od posledica vanrednih situacija.

Foto G. Šljivić

Slično je bilo i u Zrenjaninu, gde je pokaznoj vežbi vatrogasaca prisustvovalo više stotina mališana iz vrtića i škola, a Dan i slava SVS prvi put su obeleženi u Kikindi.Povodom svog dana, pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu, obelodanili su da su od 1. januara do sredine septembra ove godine učestvovali u gašenju čak 546 požara, a izveli su i pokaznu vežbu u dvorištu OŠ "Dositej Obradović".

ZLATNA PLAKETA MINISTRU VULINU

NAČELNIK Sektora Luka Čaušić uručio je juče ministru Aleksandru Vulinu Zlatnu plaketu.

- Imali ste sluha i razumevanja i to je rezultiralo najvećim brojem objekata koji se renoviraju, projektima za izgradnju novih objekata, kapitalnih projekata za kupovinu novih kamiona i protivpožarnih helikoptera, a novčane i nenovčane nagrade koje ste dodelili vatrogascima-spasiocima pokazuju da mislite o ljudima i da poštujete njihov rad - rekao je Čaušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!