POSLE POLA VEKA SRPSKI U GIMNAZIJI: U jednoj srednjoj školi u Kumanovu formirano odeljenje na našem jeziku

M. Stančić - Od stalnog dopisnika Skoplje

07. 09. 2021. u 13:21

U GIMNAZIJI "Goce Delčev" u Kumanovu, ove školske godine, konačno je formirano odeljenje na srpskom nastavnom jeziku, čime se posle pet decenija, u Severnoj Makedoniji vraća obrazovanje na našem maternjem jeziku i u srednjim školama.

ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА СРПСКИ У ГИМНАЗИЈИ: У једној средњој школи у Куманову формирано одељење на нашем језику

Gimnazija u Kumanovu, Foto M. Stančić

U ovoj zemlji osnovno obrazovanje u devetoletkama kao i u srednjim školama zakonom je obavezujuće, a mogućnost školovanja na maternjem srpskom jeziku u redovnoj nastavi u osnovnim školama sprovodi se samo u tri seoske škole: u Kučevištu na Skopskoj Crnoj Gori, Starom Nagoričanu i Tabanovcima na severu zemlje.

Uprkos zakonskim mogućnostima, objavljivanjem redovnog godišnjeg kunkursa za upis u srpsko gimnazijsko odeljenje u Kumanovu dosad nije bilo interesovanja. Sada su konačno upisani prvi svršeni osnovci koji će nastavu u gimnaziji pohađati na srpskom jeziku.

U sve tri seoske osnovne škole, ove školske godine nastavu na srpskom jeziku pohađa 178 osnovaca, od kojih su svega 19 prvaci. U Starom Nagoričanu, na primer, od ukupno 96 školaraca koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, samo je deset prvačića. U Tabanovcima je upisano 36 učenika, od kojih je sedmoro u prvom razredu. U Kučevištu je pak 46 osnovaca u odeljenjima na srpskom jeziku, ali su u prvi razred ove školske godine upisana samo dva đaka.

Tabanovce prvačići na prvom času, Foto M. Stančić

U ovoj školskoj godini sprovodi se zaživljena jedna od novina u obrazovnom procesu za pripadnike manjinskih zajednica u Severnoj Makedoniji, mogućnost da učenici po izbornom modelu prate nastavu i na svom maternjem jeziku. U okviru tog modela je i nastava na srpskom jeziku, preko izbornog predmeta "Jezik i kultura Srba".

- U zavisnosti od interesovanja, na osnovu anketiranja učenika i njihovih roditelja, izborni predmet "Jezik i kultura Srba" osnovci mogu da prate od trećeg razreda, u svim devetoletkama u zemlji, i to ne samo Srbi, već i drugi, nezavisno na njihovu nacionalnu pripadnost. Na primer u Josifovu kod Valandova na jugu zemlje, ovaj izborni predmet prate učenici i srpske i makedonske nacionalnosti. Taj izborni model je u primeni i u devetoletkama u Kumanovu, Čučer Sandevu, podno Skopske Crne Gore, očekuje se i u školama u Umin dolu, Ljubodragu, Rosomanu - kaže Milutin Stančić, direktor Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima zajednica u Severnoj Makedoniji, koji je na, početku školske godine "na terenu" darivao đačke rance priborom svim prvačićima pre svega u seoskim školama.

OHRABRENjE RODITELjA

DIREKTORKA Gimnazije "Goce Delčev" u Kumanovu Marija Todorovska (na slici) je optimista i očekuje da će interesovanje učenika za školovanje u odeljenju sa nastavom na srpskom jeziku biti izraženije zahvaljujući i ohrabrenju roditelja. Na nastavi u tom odeljenju su angažovani profesori srpskog porekla koji će dodatno biti usavršavani u Srbiji.

Gimnazija u Kumanovu, Foto M. Stančić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)