PTICE GRABLJIVICE SAČUVALE MANASTIRE OD TURAKA: U Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu održana sokolarska predstava

Zorica Gligorijević

05. 09. 2021. u 07:15

DOK su nebom iznad Prirodnjačkog centra u Svilajncu leteli vetruška, jastreb mišar i bengalska sova, mališani, ali i njihovi roditelji, koji su došli da vide sokolarsku predstavu zadivljeno su ih posmatrali.

ПТИЦЕ ГРАБЉИВИЦЕ САЧУВАЛЕ МАНАСТИРЕ ОД ТУРАКА: У Природњачком центру Србије у Свилајнцу одржана соколарска представа

USHIĆENjE Beloglavi orao izazvao oduševljenje svilajnčanskih mališana, Foto Z. Gligorijević

Ali, kada je sibirska sova ušara raširila krila od dva metra i zaparala nebo, radosni poklici i uzdasi oduševljenih posetilaca nadjačali su njeno oglašavanje i zov sokolara Hanija Girgisa. Prisutni su sa strahopoštovanjem posmatrali slobodan let beloglavog orla i njegovo sletanje na ruku sokolara, ali on nije mogao da zaseni utisak koji je ostavila najveća sova na svetu, sibirska sova.

- Njen let je toliko nečujan da može da preleti na samo nekoliko centimetara iznad glave čoveka, a da je on uopšte ne čuje. Lovi miševe, kune, lisice, ali, nažalost, i jastrebove i sokolove, tako da niko nije siguran na prostranstvima u kojima živi - govorio je Hani Girgis, dok je sibirska sova sletala na njegovu rukavicu i ponovo se vinula u vazduh.

VEŠTINA Lana Girgis sa jastrebom, Foto Z. Gligorijević

SVOJE umeće pokazale su i sove Bart i Alba. Noćni predatori danju vide sedam puta bolje nego ljudi, a zahvaljujući antenama za eko-lokaciju love i plen koji ne vide. Slove i za damske ptice jer su ih nekada u lovu koristile dvorske dame, potpuno bezbedno.

A soko je najbrži živi stvor na planeti. Loveći plen, isključivo u letu, soko dostiže brzinu i do 350 kilometara na sat. Svoje umeće u rukama vrhunskog sokolara vetruška kao najmlađa iz roda sokolova pokazuje i pred najmlađom publikom koja se ne plaši grabljivica.

TOKOM predstave, poznati srpski sokolar, inače sin Srpkinje i Sudanca, kapetana prekookeanskog broda, rekao je da je sokolarstvo nastalo u stepama Azije, pre više od 4.200 godina, kada su lovci koristili luk i strelu, čiji je domet tridesetak metara, i koplje sa još manjim dometom, pa im je bilo teško da priđu životinjama a da ih one ne primete. Posmatrajući savršen lov ptica grabljivica, čovek je došao na ideju da sklopi "pakt" sa njima, koji se i dan-danas zove sokolarstvo.

- Sokolarstvo je umetnost, a ne cirkuska dresura, prilikom koje se, nažalost, životinje i tuku, već se isključivo zasniva na poverenju - naveo je Hani Girgis. - U Evropu su ga uvela germanska plemena, ali su njime mogli da se bave samo prinčevi i kraljevi.

ATRAKCIJA Sibirska sova ostavila najjači utisak, Foto Z. Gligorijević

DUGA je, kako kaže, istorija sokolarstva i u Srbiji. Njime su se prvi bavili monasi, koje su Turci zvali đerekari.

- Zahvaljujući tome što su danak plaćali dresiranim pticama grabljivicama, uglavnom sokolovima, Turci nisu palili naše svetinje, pa su opstali mnogi manastiri. I dan-danas u nekim manastirima monasi koriste ptice grabljivice za lov, jer je to najhumanija vrsta lova - dodao je sokolar.

On je bio veoma iznenađen znanjem koje su pokazali svilajnački mališani, jer su se poslednjih godina deca otuđila od prirode zbog mobilnih telefona, asfalta...

ATRAKCIJA Sibirska sova ostavila najjači utisak, Foto Z. Gligorijević

POVREDE

ISKUSNI sokolar Girgis kaže da su ga ptice grabljivice povredile hiljadu puta, ali, uglavnom slučajno i zbog njegove greške. Ptice grabljivice nikada ne greše, jer su savršene. Srećom, nije imao teže povrede.

Njegova desetogodišnja ćerka Lana, koja je sa pet godina držala jastreba, kaže da je stekla poverenje u njih, da ih se više ne plaši i da je sada samo srećna kada joj ptica grabljivica sleti na rukavicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)