ČISTE I PROFITIRAJU: Regionalna deponija u Pirotu prikuplja i ambalažni otpad

V. Ć.

30. 08. 2021. u 17:09

SANITARNA regionalna deponija u Muntinoj padini kraj Pirota, koja je poslednjih godina značajno unapredila ekološku sliku Pirota i okoline i pokrenula niz akcija, ubuduće će prikupljati i takozvani ambalažni otpad papir, staklo, plastiku, metal, kartonsku ambalažu, drveni otpad i sličan otpad koji pravilnim tretmanom postaje sirovina.

ЧИСТЕ И ПРОФИТИРАЈУ: Регионална депонија у Пироту прикупља и амбалажни отпад

Foto: V. Ćirić

Kako su nam kazali u ovom javnom preduzeću, početkom godine, potisan je ugovor o prikupljanju ambalaže sa “Tigar tajersom”, proteklih dana overen je ugovor sa novim tržnim centrom “Stop šop”, a uskoro će paraf biti stavljen i na ugovor sa kompanijom “Tigar” AD. Reč je o firmama koje obilato koriste raznu ambalažu radi dopremanja sirovina i druge robe.

Foto: V. Ćirić

Cilj je, da se ova vrsta otpada prikuplja i ne zagađuje životnu sredinu, ali i da se, sa njim pravilo postupa i da se isporuči reciklerima radi nove proizvodnje, što je jedan od principa takozvane cirkularne ekonomije-kaže Nebojša Ivanov, direktor. Prema procenama JKP “Regionalna deponija Pirot” u maloprodajnim objektima mesečno se iskoristi, odnosno izbaci bar 50 do 70 tona razne kartonske ambalaže, koja će se opet vratiti u pogone za proizvodnju ambalaže i kartona, odnosno reciklirati.

Pirotska Deponija jedna je od najsavremenijih u Srbiji, a građena je uz pomoć EU. Izgradnja i opremanje je koštalo oko 5 miliona evra. Koriste je svi gradovi Gornjeg Ponišavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu