"KOVID-PASOŠI" DIŽU KOLEKTIVNI IMUNITET: Iako je na Kriznom štabu odbačena ideja o propusnicama, strana iskustva pokazuju da daju rezultate

B. RADIVOJEVIĆ

26. 08. 2021. u 08:00

KOVID-propusnice, za čije uvođenje su bili svi u medicinskom delu Kriznog štaba, na poslednjoj sednici ovog tela, u utorak, odložene su u arhivu.

КОВИД-ПАСОШИ ДИЖУ КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ: Иако је на Кризном штабу одбачена идеја о пропусницама, страна искуства показују да дају резултате

U mnogim zemljama u restorane, ustanove i javni prevoz ne može se bez propusnice / Foto EPA

Ni u restoranima, ni na drugim mestima, bar zasad, neće se razvrstavati vakcinisani i nevakcinisani. Iako je to mera za kojom su u borbi sa pandemijom posegle mnoge zemlje - od Francuske, Nemačke i Italije, do onih u našem okruženju kao što su Severna Makedonija i Crna Gora - u Srbiji se "kovid-pasoši" neće uvoditi zbog procene, koja je izneta pred lekare u Kriznom štabu, da bi to bilo protivustavno.

U medicinskom delu Kriznog štaba, koji već duže insistira na uvođenju kovid-propusnica, nisu očekivali da će njihov predlog proći "glatko", ali ni da će biti sklonjen sa dnevnog reda. Jer posle stava da bi one bile neustavne, za diskusiju nije ostalo mesta. Lekarima je nejasno da li je to i definitivno "ne" propusnicama, ili je ova potencijalna protivepidemijska mera, samo prolongirana.

- Ne znam da li će ta ideja o kovid-propusnicama biti odbačena. Tu su pravnici, to nije moja struka, jednostavno ne znam - kaže dr Predrag Kon, epidemilog i član Kriznog štaba.

Zagovornici uvođenja kovid-propusnice, kojom bi se potvrđivalo da je njen vlasnik vakcinisan ili da ima antitela posle preležanog kovida, razrađivali su ovaj predlog u više ravni. Od početnih prigovora da to u praksi ne može da se primeni, jer između ostalog nemamo aplikaciju za očitavanje, došlo se do prihvatljivog rešenja da propusnice kontrolišu kovid-redari. Prema važećim protivepidemijskim merama njih bi morao da ima svaki restoran, tržni centar ili organizator javnog okupljanja.

- Nije to naš izum, ta praksa se uspešno sprovodi u mnogim zemljama, pa iako nemamo iluzija da se niko ko nije vakcinisan ne bi "provukao" na mesta za koja bi kovid-propusnica bila uslov, sigurni smo da bi to značajno sprečilo širenje infekcije - rečeno je u sredu "Novostima" iz medicinskog dela Kriznog štaba. - Inspekcije koje kontrolišu sprovođenje protivepidemijskih mera mogle bi da proveravaju i poštovanje ove, a država bi trebalo da sankcioniše kršenje, znači da postojećim sankcijama pridoda još jednu i odredi iznos.

U Francuskoj je, recimo, za pravna lica zaprećena kazna do 45.000 evra ako ne poštuju odluku vlade o obaveznim kovid-propusnicama. U Severnoj Makedoniji je za pojedinca koji bi se nevakcinisan "provukao" među zaštićene, recimo u restoran, predviđena je kazna od 250 evra.

U sve većem broju zemalja kovid-propusnice, koje se kod nas izbegavaju jer bi bile "diskriminišuće", stav je javnog zdravstva da su one zapravo "dvoslojna zaštitna maska": s jedne strane sprečavaju prenos virusa, a s druge motivišu ljude na vakcinaciju. Iako faktički i u zemljama koje imaju ovu meru propusnica može da se dobije i na brzi antigenski test, to i nije baš komforno, jer je limitirano vreme važenja testa. U Francuskoj je recimo to 72, a u Italiji 48 sati. Uz činjenicu da sve više zemalja prestaje sa praksom besplatnog testiranja, što je najavila i Slovenija, i da nevakcinisanima to stvara dodatne troškove, kovid-propusnice su se u zemljama koje ih imaju pokazale i kao dobar motivišući faktor za vakcinaciju. Naime, kako se zahuktava novi talas kovida, u mnogim zemljama postaje jasno da će "normalan život" u vreme pandemije biti moguć samo uz vakcinaciju. U to će se uskoro, iako su već naviknuti na kovid-propusnice, dodatno uveriti Italijani, jer od 1. septembra bez "grin pasa" neće moći ni u jedno javno prevozno sredstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna