NE DAJU DA DOKAŽEM DA JE SIN MOJ: Beograđanin Radomir Mladenović već osam godina pokušava da utvrdi očinstvo

S. J. MATIĆ

10. 08. 2021. u 11:06

BEOGRAĐANIN Radomir Mladenović više od sedam godina pokušava na sudu da dokaže svoje očinstvo! Kako priča, za "Novosti", majka deteta ne želi da sarađuje i dozvoli da se uradi DNK analiza, a dečaka, koji u avgustu puni 11 godina, poslednji put je video kad je imao tri godine.

НЕ ДАЈУ ДА ДОКАЖЕМ ДА ЈЕ СИН МОЈ: Београђанин Радомир Младеновић већ осам година покушава да утврди очинство

Radomir Mladenović / Foto D. Milovanović

Mladenović nam kaže da je sa tom ženom bio u vezi tokom 2008. i 2009. godine:

- Ona je tad bila u braku i u nekom trenutku 2009. godine podnela je zahtev za razvod i razdvojila se od supruga. Mi smo i dalje viđali, sve dok mi nije rekla da je zatrudnela. Od tada je počela da me izbegava i odgovori na pitanje da li je dete moje. U međuvremenu, muž se vratio da živi s njom i u avgustu 2010. godine je rodila dečaka. Meni je puno srce bilo kad se porodila, jer znam da je to dete moje.

Međutim, kako nam kaže ta žena mu prvih meseci nije dozvolila da vidi sina, iako je to tražio i prvi put ga je video kad je beba imala tri meseca. Narednih nekoliko meseci mu je dozvoljavala da viđa dete dva-tri puta nedeljno i govorila da će ga upisati kao oca. Iz tog perioda Radomir nam pokazuje i svoje slike sa dečakom.

- Kada sam počeo da insistiram da se upišem kao otac deteta, jer je ona posle porođaja upisala muža kao oca, opet je prekinula kontakt sa mnom - priča nam Radomir. - Uspeo sam da vidim dete tek u avgustu i septembru 2013. godine, kada mi je ponovila da sam otac, da se ne sekiram i da će me upisati. Međutim, opet je počela da me izbegava i promenila je broj telefona. Njen muž zna za mene, ali on joj je potpuno privržen i bez nje ne može da živi.

Mladenović 2014. tuži ženu sa kojom je bio u vezi i njenog muža i sudski pokušava da utvrdi očinstvo.

- Ne tražim starateljstvo nad detetom, niti želim da ga posle 11 godina uzmem od majke, ali hoću da se utvrdi da li sam ja otac deteta i ako jesam, želim da učestvujem u njegovom životu - kaže nam Mladenović. - Hoću da ga viđam sredom, petkom, vikendom, na raspustu kako to već sud odredi, da ga čuvam kad treba, da plaćam alimentaciju... Ako nisam otac, onda izvinite zbog svega, ali očigledno je da jesam.

Posle tužbe sudu, majka deteta je prodala stan i oni su se negde odselili. Navodno su u inostranstvu, u Americi ili u nekoj od arapskih zemalja. Do sada se nisu pojavili ni na jednom suđenju, već je dolazio samo njihov advokat.

Mladenovićev advokat Jovana Šubarić nam kaže da se za sedam godina na ovom predmetu promenilo nekoliko sudija i da je jedan naložio da se uradi DNK analiza, ali da majka i dete nisu došli na Institut za sudsku medicinu.

- Prema našim zakonima, ne možemo sredstvima prinude da je nateramo da dovede dete na DNK, ali sud taj nedolazak ceni u sklopu ostalih dokaza - kaže nam Šubarić. - Viši sud je dva puta odbio našu tužbu. Prvi put, kako su kazali, zbog netačnih adresa tuženih, a mi smo naveli one koje su tad bile prijavljene u MUP. Apelacija je usvojila našu žalbu, pa je opet otvoren postupak u Višem sudu. Drugi put su odbili tužbu, iako su Mladenoviću poverovali da je bio u emotivnoj vezi sa tom ženom. Apelacioni sud je opet usvojio našu žalbu i sada je on otvorio glavnu raspravu i naložio da se uradi DNK analiza. Međutim, advokat tuženih je izričito rekao da oni neće doći.

PROPUSTIO ODRASTANjE SINA

MLADENOVIĆ ne može da veruje da već skoro osam godina ne može da utvrdi da li je otac deteta, iako je po Zakonu to hitan postupak.

- Ni sam ne znam kako sam dospeo u ovu situaciju da ne mogu da vidim dete. U krajnjem slučaju, naći ću ga kad napuni 18 godina, pokazati mu ove silne sudske spise i on će tad odlučivati da li će uraditi DNK. Možda ćemo uspostaviti odnos oca i sina, ali propustio sam godine njegovog odrastanja. To ne može da se nadoknadi. Mora nešto da se promeni u zakonima, jer ne sme od jedne osobe da zavisi da li možeš da utvrdiš da li si otac - zaključuje Mladenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!