DUŠANOVA POSLEDNJA ŠLAJFNA: Preminuo dugogodišnji dopisnik "Večernjih novosti" iz Kraljeva

G.Ć.

21. 07. 2021. u 12:59

U UTORAK uveče je, u svojoj 72. godini, preminuo Dušan Stojić, dugogodišnji dopisnik „Večernjih novosti“ iz Kraljeva u penziji, pesnik, muzičar i jedan od osnivača kraljevačkog Književnog kluba i tradicionalnog Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“.

ДУШАНОВА ПОСЛЕДЊА ШЛАЈФНА: Преминуо дугогодишњи дописник Вечерњих новости из Краљева

Foto:G.Šljivić

U utorak uveče je, u svojoj 72. godini, preminuo Dušan Stojić, dugogodišnji dopisnik „Večernjih novosti“ iz Kraljeva u penziji, pesnik, muzičar i jedan od osnivača kraljevačkog Književnog kluba i tradicionalnog Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“.

U svet novinarstva Stojić je ušao 1969. godine kao honorarni saradnik lokalnih „Ibarskih novosti“, Radio Kraljeva i Radio Vrnjačke Banje. Novinarski poziv odveo ga je potom u Fabriku vagona gde od 1973. do 1988. radi na poslovima informisanja u listu „Naša fabrika“ čiji je bio i urednik.

Foto:G.Šljivić

 

Prelaskom u „Večernje novosti“ krajem osdamdesetih godina prošlog veka Stojić izrasta u nepristrasnog hroničara političkih, ekonomskih i svih drugih društvenih zbivanja na području Kraljeva i Raške oblasti u celini što ga je zasluženo svrstsalo i među najistaknutije dopisnike našeg lista iz cele Jugoslavije. Kao odani vojnik „Novosti“ i ne birajući radne zadatke, početkom devedesetih puna tri meseca je izveštavao sa vukovarskog ratišta sve dok ratni sukobi u istočnoj Slavoniji nisu okončani.

Nesebično dajući celog sebe, svoju profesiju svakodnevno je obavljao nesmanjenim entuzijazmom i žarom sve do penzionisanja 2014. godine. Za svoj novinarski i društveni rad dobio je niz priznanja i nagrada među kojima su - Nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije i Crne Gore, Nagrada „Novosti“ za životno delo „Slobodan Glumac“, Nagrada UNS „Milan Žegarac“, Novembarska nagrada opštine Kraljevo za rad u kulturi i književno stvaralaštvo, Oktobarska nagrada grada Kraljeva i mnoge druge. Osim novinarskih, dugačak je spisak i Stojićevih priznanja za zbirke pesama „Raspored časova“ i „Lični opis“ među kojima je i Godišnja nagrada Književnog kluba Kraljevo 2014. godine za rukopis „Glagol“.

Iza sebe Dušan Stojić je ostavio suprugu, tri kćerke i troje unučadi. Sahrana njegovih posmrtnih ostataka biće obavljena u četvrtak u 12 sati na Novom groblju u Kraljevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!