PO ŽIVIM RANAMA NAM KOPAJU, A NAS NIŠTA NE PITAJU: "Novosti" sa akterima dvostrukog zločina u Mačvi 1957.

V. MITRIĆ / M. MARKOVIĆ

12. 07. 2021. u 12:10

BIO je to užasan dan za nas. Lepu, mladu Slavojku Petrović (25) i Stanimira Kojića (50), zatekli smo previjene preko drvene ograde.

ПО ЖИВИМ РАНАМА НАМ КОПАЈУ, А НАС НИШТА НЕ ПИТАЈУ: Новости са актерима двоструког злочина у Мачви 1957.

Foto V. Mitrić

To su trenuci kada se prekida svest. Ko ih je ubio i zašto, to još nije odgonetnuto. Slavojka je bila sluškinja kod našeg komšije Mitra, uglednog domaćina. Njemu ju je preporučio lokalni sveštenik, jer on i žena Ruža, nisu imali dece.

Gornja Borina. Mali Zvornik. Drina se povukla, u plimi je samo ova priča o kojoj nastaje televizijska serija "Zločin u Mačvi - Branilac". Već je pala deveta epizoda, na jesen je emitovanje. Početak sa zebnjom očekuju živi savremenici dvostrukog zločina, posle prve prijave o silovanju.

Ovde nesanica živi šest i po decenija. Ovde je probuđeno sećanje u sveopštoj poplavi vesti o sličnim nedelima, ovih dana.

PODELA Železnička pruga deli kuće zločinca i žrtava, Foto V. Mitrić

Glavni lik u stvarnoj priči je Slavojka Petrović (25), sirota devojka iz istočne Bosne koju je lokalni pop doveo u kuću dobrostojećeg domaćina Mitra Popovića da njemu i njegovoj supruzi Ruži, koji su bili bez dece, olakša staračke dane.

Vreme i nije baš prolazilo, kao pesak kroz prste. Koji mesec. U svakodnevici mirnog i običnog života na selu u Gornjoj Borini osvanula su, preko drvene ograde, povijena tela Slavojke i njenog komšije Stanimira Kojića.

- Nije to bilo ni da gledaš, čoveče božji. I, ko je gledao, bolje da nije - pričaju meštani.

Za zločin je optužen Milutin Popović, jedan od ovdašnjih najuglednijih ljudi. Školovan u Beogradu, vešt majstor, oženjen, otac dvoje dece.

MISTERIJA Selo Gornja Borina, Foto V. Mitrić

I, dok još nije istraga pokrenuta, a po Donjoj Borini se "već znalo" ko je silovatelj i ko je počinio dvostruko ubistvo, Milutina je familija zaklela da mora da se skloni. Zbog dece. Zbog porodičnog nasleđa i ugleda. Zbog istine. Verovali su da će ona, kad-tad, stići. Verovali su, a to je, valjda, jedan od malobrojnih primera u vremenu potonjeg veka, da je pravda spora, ali dostižna.

Milutinovi rođaci pričaju da je služio vojsku, negde uz granicu tih pedesetih godina, da je znao kuda se može "preko", tako su ga i, gotovo na silu, uputili u - Italiju. Otuda se javljao. Tugovao. Tražio da mu pošalju fotografije žene i dece. Poručio im: nema mi povratka tamo, odlazim u Ameriku. To je bila njegova poslednja poruka, pre nego što je krenuo u zemlju u kojoj se neće ni - okrenuti.

- Nisam verovao da moja supruga Stanimirka neće krenuti za mnom - kazao je. - Nije htela, ona je verovala da ću se ja vratiti.

A, vratio se i on, gotovo istog dana kada je stigao. Poljubio najmilije, pa se prijavio policiji.

Istraga je, kaobajagi, trajala kao u onom filmu Živka Nikolića "U ime naroda", kada se znalo ko može da siluje, a ko će da ide u Kinšasu. Takva je sudbina i Milutina Popovića.

A kakva je bila sudbina njegove porodice?

- Kada smo ga ubeđivali da ode, jer smo znali da će ga zatvoriti dok mu kosti ne istrule, počeli su da nas, njegove najbliže, maltretiraju - priča nam Miloš Popović, Milutinov brat od strica.

- Mi smo znali sve: Milutin nije kriv, on je samo žrtva za nečija, tuđa nedela. Tada se znalo ko može, nekažnjeno, ta dela da čini. Milutin nije bio taj, ali, po lepoti, po znanju... Ma, po svemu, mogao je da bude "taj", za kojim su žene žudele i ludele.

Strepi Milutinova Donja Borina, pred jesenje emitovanje televizijske serije u kojoj se, pre gotovo šest i po decenija, upravo u selu nadomak Drine, a u Mačvi dogodio zločin. Onaj zločin u vremenu kada se jedna devojka, tada, usudila da prijavi silovanje i prokaže seksualnog napasnika.

Ali, uprkos vremenu, napasnik, kao ni počinilac dvostrukog zločina nisu pronađeni. Možda će televizijska serija odgonetnuti neke nove momente. A, i ono i ovo vreme, u saglasju su, da se duboko skrivane teme ispostave javnosti. Samo, ne bi bilo dobro da zločinci ostanu - nepoznati.

Foto Privatna arhiva

OSLOBOĐEN SVIH OPTUŽBI

MILUTIN Popović (na slici) oslobođen je svih optužbi: Za silovanje i ubistva koja su mu stavljena na teret.

Advokat Subotić, deo svog profesionalnog života, sa instinktom da njegov klijent nije počinio nedelo, posvetio se tome da ovog čoveka odbrani.

I, odbranio ga. Milutin Popović oslobođen je svih optužbi. Vratio se kući. Ženi i deci.

A, pre prvog zagrljaja, prijavio se policiji, da se vratio i da je spreman da dokaže da je nepravedno optužen.

Zato i ova televizijska serija u naslovu ima "Branilac", u kome je naglašen portret i advokata Subotića.

DA POŽIVIM OVO MALO STAROSTI

VELIKA je tuga u meni što sa Milutinom nisam proživela naše dane, kada nas je služilo zdravlje. Kada su naša deca odrastala - poručila je, za "Novosti", a, Milutinova žena (na slici). - I, ja sada nemam šta da kažem, osim da me pustite na miru da ovo malo starosti proživim. Pa, dokle živim.

Foto V. Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)