STEFANOVIĆ PRISUSTVOVAO VEŽBI "LETO 2021": Biti pripadnik Vojske i lekar u isto vreme posebna je čast (FOTO)

Novosti online

07. 07. 2021. u 13:59

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas vežbi „Leto 2021“, koju su u krugu kasarne „Banjica“, izveli kadeti završne godine 7. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. On je istakao da je posebna čast biti pripadnik Vojske Srbije i lekar u isto vreme.

СТЕФАНОВИЋ ПРИСУСТВОВАО ВЕЖБИ ЛЕТО 2021: Бити припадник Војске и лекар у исто време посебна је част (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Čestitajući kadetima na uspešnoj vežbi zbrinjavanja i pomoći stanovništvu u vanrednoj situaciji kakva je zemljotres, ministar Stefanović je poručio da svi ti mladi ljudi, koji će uskoro stupiti u redove vojnog zdravstva, moraju da budu spremni na sve situacije.

 
- Moraju da budu spremni da budu prvi koji će priteći u pomoć stanovništvu u vanrednim situacijama i poput ove, koja je bila tema današnje vežbe, i u poplavama, požarima i drugim. Želim da znaju da zbog potreba svoje zemlje, radeći u vojsci, moraju biti spremni na različite situacije u kojima treba priteći u pomoć našim građanima - rekao je ministar odbrane.
 
On je, i ovom prilikom, zahvalio svim pripadnicima vojnog zdravstva koji se već godinu i po dana suočavaju sa pandemijom kovid19 i istakao da se u toj borbi nisu povlačili, niti sklanjali, već su pokazali da su ljudi posebnog kova.
 
- Nadam se da će i ovi mladi ljudi, koji će se vrlo brzo pridružiti njihovim redovima, shvatiti koliko je posebna privilegija što će biti u tom društvu, ali koliko je važno i da svojim radom pokažu da su dostojni da budu njegov deo - rekao je Stefanović.

On je istakao da mu je drago da je na vežbi video da su kadeti stekli znanja, ali i da ih uspešno primenjuju u praksi.
 
- Privilegija mi je bila da danas vidim ove sjajne mladiće i devojke, koji se spremaju da za nekoliko meseci postanu i najmlađe starešine Vojske Srbije, ali ne samo to, već i da postanu lekari. Posebna je čast biti pripadnik svoje vojske i lekar istovremeno, ali ujedno i odgovornost i obaveza - rekao je ministar.
 
Vežba "Leto 2021" za kadete završne godine Medicinskog fakulteta VMA bila je prilika da dodatno uvežbaju rad brigadno-sanitetske stanice, koja prema rečima kadeta starijeg vodnika prve klase Tijane Stanojković, treba da pruži opštu medicinsku, specijalističku i stomatološku pomoć svim povređenim i obolelim pacijentima.
 
- Brigadno-sanitetska stanica ima sledeće delove: prijemno-trijažno odeljenje, raspodelno mesto, evakuaciono odeljenje, stacionar, izolator, neuropsihijatrijsko odeljenje, stomatološku ambulantu, jedinicu za postoperativnu negu i reanimaciju, operacionu salu i apoteku. Ova vežba nam je značajna zbog toga što nam omogućava da sva znanja koja smo stekli tokom školovanja iskoristimo i primenimo praktično - istakla je kadet stariji vodnik prve klase Stanojković.

Foto: Ministarstvo odbrane

 


Jedan od segmenata vežbe bio je posvećen radu raspodelnog mesta, koji je objasnio stariji vodnik prve klase Mladen Šebek, takođe kadet završne godine 7. klase Medicinskog fakulteta VMA.
 
- Na završnoj vežbi bio sam komandir u okviru raspodelnog mesta, gde je jako bitno da se svi povređeni i oboleli koji su opasni po okolinu, a to su psihotraumatizovani, infektivni, kao i svi drugi pacijenti, upute na ona mesta gde je to neophodno. Ono što bih hteo da naglasim jeste da sama vežba predstavlja krunu našeg školovanja i jednu koheziju između našeg stučnog znanja i praktične nastave koju smo ovde danas pokazali - istakao je stariji vodnik prve klase Šebek.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

 

Završnoj vežbi kadeta Medicinskog fakulteta VMA prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić, komandant 250. raketne brigade brigadni general Tiosav Janković, dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik prof. dr Tihomir Ilić, zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Radivoje Anđelković i načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije