USLOVI ZA ULAZAK U GRČKU NISU ISTI KAO RANIJE: Nasumično testiraju turiste - ali mogu i da ih vrate kući!

Novosti online

30. 05. 2021. u 14:22

NA GRANIČNOM prelazu Evzoni za sada nema gužve, vozila se u oba putna pravca zadržavaju desetak minuta, a kako tvrdi Granična policija intenzitet saobraćaja se povećava iz dana u dan, ali najveće gužve ipak očekuju od sredine idućeg meseca.

УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У ГРЧКУ НИСУ ИСТИ КАО РАНИЈЕ: Насумично тестирају туристе - али могу и да их врате кући!

Foto: EPA

Pre petnaest dana Grčka je otvorila svoju granicu sa Severnom Makedonijom i od tada su krenule organizovane turističke ture ili pojedinačna putovanja u tu zemlju.

Da bi ušli u Grčku naši državljani moraju imati potvrdu o vakcinisanju ili negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata i popunjen PLF obrazac. I na samom graničnom prelazu se nasumično testiraju putnici.

- Ukoliko je pozitivan rezultat, putnik ostaje ovde u karantinu 14 dana, ukoliko to ne ispoštuje plaća kaznu od 5.000 evra. Putnik sa rezultatom pozitivnim na koronavirus može se vratiti i kući - kaže Petru Andreas, granična policija Grčke.

Gužve nema ni u poznatim grčkim letovalištima, ni na plažama, ni na ulicama, ali epidemijske mere se moraju poštovati. Zaštitne maske su obavezne svuda sem na plaži, u sobi ili apartmanu.

- Samo terasa, a na terasi moramo imati alkohol za svaki sto, mora dva metra da imamo - navodi Atanasijus Kavagidis, ugostitelj iz Paralije.

- Što se tiče mera ovde poštujemo ih tako što sa maskama uđemo u radnju i prođemo kroz hotel do svoje sobe, a što se tiče restorana uglavnom na terasama na otvorenom nismo koristili maske - ističe Vladimir Rilak iz Kruševca.

Prema rečima jedne turistkinje iz Srbije, iako su roditelji vakcinisani, obavezan je pi-si-ar za decu, a ta cifra je jedan dobar aranžman za celu porodicu - istakla je ona.

I turisti i domaćini očekuju popuštanje mera najvljeno za početak juna.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni