FELJTON - TESLA JE PRODAO MOSKVI PLANOVE OPASNOG ORUŽJA: Tesla je imao dve tajne laboratorije u kojeniko nikada nije kročio

Mark Dž. Sajfer

02. 03. 2023. u 18:00

IZ TESLINE zaostavštine, preko uvida u eksponate D, F i Q jasno može da se rekonstruiše da je Tesla prodao planove za izradu svog čestičnog oružja A. Bartanijanu, sovjetskom agentu trgovačke korporacije Amtorg! Oni, takođe, tačno navode da je Tesla ponudio uređaj Američkoj vojsci, Velikoj Britaniji i Jugoslaviji.

ФЕЉТОН - ТЕСЛА ЈЕ ПРОДАО МОСКВИ ПЛАНОВЕ ОПАСНОГ ОРУЖЈА: Тесла  је имао две тајне лабораторије у којенико  никада није крочио

Tesla u laboratotiji u Koloradu Springsu, Foto "Vikipedija"

Iznenađujuće je što FBI nikada nije do kraja istražio tu očiglednu sovjetsku umešanost iako je baš to bila stvar u kojoj bi Dž. Edgar Huver uživao. Jedan od razloga za to mogla bi biti činjenica da je Sovjetski Savez u to vreme bio saveznik Amerike. Štaviše, znatan broj velikih korporacija, kao što su Betlejem stil, ARK i Vestinghaus, prodavao je opremu Sovjetima preko Amtorga, kompanije čiji su poslovi u Americi dostigli vrednost od preko milijardu dolara do Drugog svetskog rata. Na primer, Frenklin D. Ruzvelt odobrio je

Amtorgu kredit od četiri miliona dolara za kupovinu pamuka od američkih proizvođača.

Za uzvrat, Amtorg je snabdevao zemlju krznom, kavijarom, naftom i plemenitim metalima.

Iako još uvek postoji i radi u Americi, kompanija Amtorg nije mogla ”da nađe nikakav trag o g. Tesli u svojim dosijeima”.

Ako je Tesla zaista dobio 25.000 dolara od Amtorga 1935, što je nagoveštavalo zvanično obraćanje Sovjetima, zašto onda nije platio svoje dugove hotelima „Pensilvanija“ i „Governor Klinton“  i povratio svoje tajno oružje koje je držano kao zalog? Suma od 25.000 dolara na vrhuncu Velike depresije vredela je otprilike dvadeset puta više nego danas, ali nema naznaka da se Tesla domogao velikog bogatstva u tom razdoblju iako je možda dobio tu sumu i iskoristio je da plati neke druge dugove i kupi još neku opremu.

NEKOLIKO  dana nakon što je razgledao imovinu, Tramp je otišao u „Governor Klinton“  da pogleda zrak smrti, koji je bio u tamošnjem trezoru. Čarls Hedetnejmi iz Kancelarija za imovinu stranih državljana (KISD)  izvestio je da ”su im hotelski službenici pokazali rukom naspisano pismo u kojem je Tesla izjavio da ostavlja opremu kao zalog i da ona vredi 10.000 dolara”. Tramp se kasnije sećao tog događaja: ”Tesla je upozorio upravu da je njegov ”uređaj” tajno oružje i da će se aktivirati ako ga otvori neovlašćena osoba. Po otvaranju trezora... upravnik hotela i zaposleni brzo su napustili prostoriju”

U Trampovom pismu opisano je i njegovo oklevanje da ukloni smeđi papir koji je prekrivao uređaj i kako je pre nego što je skupio hrabrost, pogledao napolje i primetio da je dan bio prijatan. ”Unutra je bio lep, drveni sanduk sa bronzanom pločicom... (u kome se nalazila) više decenija stara, čvrsta kutija korištena za merenje otpora na mostu Vitstoun - uobičajen predmet koji se mogao naći u svakoj elektrolaboratoriji na početku veka!”

”U tom trenutku”, zaključio je Hedetnejmi, ”dr Tramp je istakao da ga taj slučaj više ne zanima”.

Izveštaj FBI napisan samo dve nedelje pre Trampove posete hotelu nešto drugačije opisuje kako je uprava procenila izumitelja. Čini se da ga oni nisu shvatali onoliko ozbiljno kako to Tramp navodi. ”Uprava hotela navela je da je (Tesla) bio veoma ekscentričan, ako ne i mentalno poremećen u poslednjih deset godina, i veliko je pitanje da li je uspeo da napravi nešto vredno u tom razdoblju iako je pre toga verovatno bio izvanredan izumitelj”.

IZGLEDA  da je izumitelj rekao i Hausleru, svom čuvaru golubova, i Ficdžeraldu, vojnom inženjeru, da je napravio radnu verziju, a u jednom mom razgovoru sa gđom Čito, čiji su muž i deda bili Teslini radnici od poverenja, ona se setila da je njen tast pripovedao o tome kako je Tesla odbijao elektronske zrake o Mesec. To se nije odnosilo na zrak smrti, ali svakako ide u prilog tezi da je izumitelj stvarao radne verzije kao što je i rekao.

Poznati kolumnista Džozef Alsop, koji je intervjuisao Teslu u hotelu Njujorker i koji je bio među prvim izveštačima koji su pisali o Teslinom radu na čestičnom oružju, opisao je jedno iskustvo kada je Tesla eksperimentisao sa katodnim cevima. ”Ponekad bi se čestica veća od elektrona, ali opet veoma sićušna, odvojila od katode, izašla iz cevi i pogodila ga. Rekao je da oseća oštar, probadajući bol tamo gde bi mu ušla u telo, kao i tamo gde bi izašla. Čestice u zraku sile, (to jest, u vidu) municije... leteće mnogo brže”.

Još jedan dokaz daju Korum i Korum, koji tvrde da je taj izum bio izdanak Teslinog rada na rendgenskim mašinama iz sredine devedesetih. Dakle, poreklo Teslinog zraka smrti može se pratiti unazad do najmanje tri izuma: Teslinog kale- ma i rada sa visokofrekventnim strujama početkom devedesetih, rada na bombardovanju određenih meta rendgenskim zracima 1896. i njegovih zamisli iz 1901. o bežičnom prenosu energije slanjem jonizujućeg zraka sa svog pojačavačkog odašiljača i njegovom korištenju kao veze koja omogućuje dosezanje jonosfere. Tim mehanizmom Tesla nije nameravao samo da okruži planetu informacijama, već i da osvetli plovidbene puteve na okeanima i da kontroliše vreme.

PROUČIVŠI  planove u Beogradu, pišu Korumovi, Debobulin planer je odveden i u kompaniju Alkoa aluminijum, koja je rekla da je spremna da obezbedi materijal čim Tesla prikupi neophodan novac. Međutim, u arhivi Alkoe ne mogu da nađu ništa što se odnosi na Teslu.

S obzirom na to da je Tesla tridesetih godina 20. veka imao dve tajne laboratorije u koje nikada nije kročio nijedan novinar, ostala je zagonetka: da li je Tesla zaista ”podvalio” hotelu tako što je uplašio upravu koja je primila lažni izum u zamenu za kiriju od 400 dolara? Osećajući da mu svet duguje mesto na kojem će živeti, možda je namerno izabrao da ne plaća svoj smeštaj. To je svakako bio opsesivan i samouništavajući obrazac njegovog ponašanja u poslednjoj četvrtini života. Obični smrtnici često su osećali njegove izlive potisnutog besa. Poznato je da je bio neljubazan prema sobaricama i sekretaricama. Pošto mu je prešlo u naviku da živi na veresiju, u brigom ispunjenim noćima kada je morao da se suoči sa svojim neuspesima, Tesla je možda osećao veliko zadovoljstvo kada bi se setio ljudi u hotelu Governor Klinton koji su drhtali u strahu od užasnog oružja koje im se nalazilo usred zgrade.

ZAŠTITA OD OKUPATORA

U 81. GODINI, Tesla je na ručku  sa  jugoslovenskim  i čehoslovačkim  ministrima  izjavio da je konstruisao veliki broj uređaja za prenos zraka, uključujući i zrak smrti, koji će služiti za zaštitu neke zemlje od okupatora, kao i neku vrstu laserske mašine koja može slati impulse na Mesec i druge planete. Rekao je da namerava da odnese zrak smrti u Ženevu, na konferenciju posvećenu svetskom miru. Kada su ga novinari spopali da ”da pun opis... dr Tesla je rekao: ’Ali to nije ogled... Napravio sam ga, pokazao i koristio. Neće proći mnogo vremena pre nego što budem spreman da ga predam svetu.’”

SUTRA: ORUŽJE ZA ODBRANU OD ATOMSKE BOMBE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)