FELJTON - TOPOVSKI POZDRAVI ZA SRBE: U Srbiji je plakalo pola miliona dece koja su ostala bez roditelja

Đuro Zagorac

12. 06. 2022. u 18:00

NA DAN ubistva Franca Ferdinanda u Sarajevu, na Vidovdan, sa zbora održanog u Zagrebu, poslata je poruka: "I u našem krugu na našem tijelu nalazi se sva krpuša u spodobi Srba i Slavosrba, koji nam prodaju grudu i more...

ФЕЉТОН - ТОПОВСКИ ПОЗДРАВИ ЗА СРБЕ: У Србији је плакало пола милиона деце која су остала без родитеља

Srpska vojska u Cerskoj bici, Foto Arhiv "Novosti"

S njima se moramo jednom zauvjek obračunati i uništit ih. To nek nam bude od danas cilj!" (List Hrvatska, br. 794, 29. juni 1914.) Ovi redovi su istrgnuti iz proglasa koji je sastavila frankovačka stranka i koji je pogodio cilj, pojavio se prvog dana posle atentata u Sarajevu. Poruka ukazuje da su i u Zagrebu znali da je u Beču već iskovan plan za ratni udar na Srbiju i Srbe.

U orkestriranu predigru su se uključili i u Bosni, prvo su se oglasili u Travniku. I u tom gradu je održan zbor i upućena poruka: "Narod navješćuje Srbima borbu na život i smrt i progonstvo iz Bosne i Hercegovine..." (Hrvatska, br. 798, 3. juli 1914.)

U mobilizaciji masa nije izostala ni katolička Crkva. Zagrebački i ljubljanski biskupi su bili najglasniji. Ljubljanski, Jeglič, s oltara je pozvao "muževe" da "oružjem u ruci" brane katoličku Austriju. Jedna od oltarskih poruka je glasila: "Topovima pozdravljamo vas Srbe / Hladan dom vam dižemo uz vrbe".

Kako su se u toj ratnoj klimi mogli osećati Srbi i Srbosloveni u Banatu, Bačkoj, Sremu, Slavoniji, Hrvatskoj, Dalmaciji, u Bosni i Hercegovini, svi koji su se zatekli u Austrougarskoj?

SA RATNIM napadom na Srbiju, 28. jula 1914., carevina je započela, istovremeno, i rat protiv svojih neposlušnih i sumnjivih građana. Srbi su bili prvi na udaru. Gotovo svi ugledni i pismeni pripadnici ovog naroda, koji nisu bili mobilisani, stavljeni su pod poseban nadzor, izolaciju. Tu je vršena selekcija, najsumnjiviji su odvođeni u kazamate, najviše u Zenicu, Travnik...Za najzlogasnije proglašeni su zatvori u Zenici i Temišvaru. Oni koji su označeni "opakim za poredak" su ustupani vojnim vlastima koje su mogle da ih lišavaju života bez optužbe i suda.

Istoričar Vladimir Ćorović tri godine je proveo u travničkom zatvoru gde je beležio ispovesti stradalnika. Držao se one, da "mrtva usta" ne govore, beležio je samo lično doživljeno. Ovo istraživanje uspeo je i da doturi Jugoslovenskom odboru u Parizu. Objavio je delove i u knjizi, nazvanoj - "Crna knjiga". Sadržaj knjige, nije bio po volji ni vlastima u potonjoj kraljevini i u socijalističkoj republici.

Procene su bile da je 80 hiljada Srba, iz navedenih regija, stradalo, proganjano, osakaćeno. Zatrte su porodice, uništena imovina. Ćorović je njihovu sudbinu proglasio i "drugom golgotom".

U OVU golgotu Srba podrazumeva se i njihovo učešće u carskoj vojsci, borbe koje su vodili u osvajanju Srbije. Nema pouzdanih podataka o njihovom broju. Zna se da ih je najviše bilo u prvim borbama, na Drinskom frontu. Vojnici su se iz bunkera oglašavali pucnjevima, ali i dozivanjem i prozivanjem. Srbijanci su bili zbunjeni, ko ih to napada, a govori "naški"?

Ko je mogao biti nesrećniji, branitelji ili napadači? Obični vojnici, i na jednoj i drugoj strani, nisu imali jasnu sliku o svom nacionalnom biću i onom, s druge strane Drine. Oni, koji su se uspeli osvestiti, na napadačkoj strani, utehu su tražili i nalazili u poslušnosti svog oružja: "Pucali smo u vazduh, ne u Srbiju"!

I carski komandanti su se vadili, optužujući svoje vojnike za sabotažu, izdaju. Bili su kažnjeni, poslati su na druge frontove, najviše u Galiciju i na Ruse.

OFICIRSKI kadar carske vojske, među kojima je bilo dosta i Srba, prošao je bez ranjavanja. Oni su, sa istim činovima, bili primljeni u vojsku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, stradali su remci. Preživeli su ostali bez zaštite, a porodice poginulih bez bilo kakve nadoknade. Preostalo im je da potomstvu pričaju svoje ratne zgode i nezgode...

Od oca, i dva strica, i sam sam ih slušao i s ushićenjem doživljavao. Priče su iščezle sa njihovim životima, a jedna mi se baš urezala. Jedan Dubrovčanin, savetovao je mog Nikolu kako da se samopovredi, i da odloži odlazak na front. Recept je bio jednostavan, da otvori čauru metka, uzme baruta i sipa u oči! On tako postupi, oči se brzo upale i pocrvene. Dovoljno da bude upućen na lekarski pregled. Dijagnoza: "Nikola imaš sreće, za ovo se ide na vojni sud", reče mu "naški" i spasi mu život.

IZ PRVOG svetskog rata, iz bitaka na Drini, ostali su da svedoče grobovi i grobnice (u Lazarevcu zajedno sahranjeni), krvave zastave, topovi, ali, i knjige, dnevnici, izveštaji, filmovi, drame i romani... I tri imena koja su živa i posle jednog veka. General Živojin Mišić je stekao čin vojvode i slavu, Gavrilo Princip, kao najveći mučenik, i Josip Broz, kao zagonetni Tito.

Istina, bilo je i nagrađenih. Usledile su seobe, u vidu kolonizacije. U većini Srbi, iz pasivnih krajeva, naseljavani su po Vojvodini, Slavoniji, ali i po napuštenim turskim posedima na Kosovu i u Makedoniji. Većina ih je u Drugom svetskom ratu proterana, doživela svoju golgotu.

I dok se jezgro Srbije, na "Ostrvu spasa" (Krfu), oporavljalo i kovalo vojne i diplomatske planove za povratak, okupiranom Srbijom se pirovalo, progonili ljudi i pljačkala imovina. Najbrutalniji "izvođači radova" su, uglavnom, govorili "naški".

O UČINKU okupacionih vojski, austrijske, ugarske, nemačke i bugarske, prvi su se oglasili u Beču. Izvestili su, već 1916., da je na njihovom području bilo onesposobljeno 58% industrijskih preduzeća, do kraja rata sve što nije koristila vojska, je stalo. Tokom četiri ratne godine iz Srbije je izvučeno: 1,6 tona zlata, 3,1 tone srebra, 24,6 tona bakra, 29,7 tona olova i stotine tona uglja. Živa stoka, gotovo svi konji, bili su izveženi.

Malo toga je u Srbiji ostalo, i što je preteklo bilo je daleko. Gotovo celo stanovništvo nosilo je crninu, oplakivalo najmilije, pridržavalo osakaćene; u Srbiji je cvilelo pola miliona dece koja je ostala bez jednog i oba roditelja.

Na Mirovnoj konferenciji u Parizu, ratna šteta Srbije procenjena je na 10 milijardi zlatnih franaka, što je iznosilo pola njene narodne imovine. Nije bilo mehanizma, ni volje velikih sila, da se Srbija i pravedno obešteti.

DRŽAVNI ZLOČIN NAD CELIM NARODOM

AUSTRIJSKI istoričara Hansa Hautmana, objavio je knjigu, već delo - "Krvavi trag velikog rata" u kojoj je ratna dokumenta iščitavao baš kako je u njima doslovno pisalo. Jasno su predstavljeni "plan i sistem" genocida i etničkog raseljavanja koji je do detalja bio razrađen mnogo pre Sarajevskog atentata i objave rata Srbiji.Predviđena je bila kolonizacija Hrvata i pripadnika islama u Srbiju. I autorova konstatacija: "Ovo je bio prvi primer državnog zločina počinjenog nad celim narodom u Evropi"! Objavljena su o dokumenta u kojima su data i uputstva kako se treba ophoditi prema srpskom stanovništvu:"prema takovom narodu" svaki oblik "ljudskosti i sažaljenja" je neumesan, šta više. Obziri koji se u ratu primenjuju (humani), ovde ne važe, mogli bi ozbiljno da ugroze "bezbednost i interese monarhije".

SUTRA: DRŽAVA BEZ BUDUĆNOSTI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu