FELJTON - ČUPANJE REPE U ČORTANOVCIMA: Izostajanje iz škole o verskim praznicima se kažnjavalo

Dr Srđan Cvetković

23. 07. 2021. u 18:00

BORISLAV Pekić u memoarima potvrđuje da je Savez demokratske omladine Jugoslavije (SDOJ) imao brojne ćelije: "...u svim beogradskim gimnazijama i na većini fakulteta, broj obuhvaćenih lica bio je znatan... imali smo neku vrstu priručne štamparije, fondove na bazi samofinansiranja, ali i neki od drugih negrađanskih izvora prihoda kojim su se služili Robin Hud i Lenjin, komunikacionu mrežu, diskusione klubove - ali više od svega imali smo - volju..."

ФЕЉТОН - ЧУПАЊЕ РЕПЕ У ЧОРТАНОВЦИМА: Изостајање  из школе о верским празницима се кажњавало

Čuvena Glavnjača koja se nalazila na mestu današnjeg Prirodno-matematičkog fakulteta / Foto Iz knjige "Borislav Pekić portret buntovnika"

Optužba ih je teretila za "...suprotstavljanje akcijama SKOJ-a, kao što je pokušaj 'defašizacije', u Trećoj beogradskoj gimnaziji februara 1946, izostajanje iz škole o verskim praznicima, organizovan odlazak na časove veronauke, što su delili primerke Demokratije u školskom dvorištu... rizikujući da nas pošalju na višemesečmo 'čupanje repe' u Čortanovcima, što je bila česta kazna za neprijateljske elemente među školskom omladinom".

Program koji je pripremio Jeremić navodi da je "Jugoslavija postala rob jedne krvave vlasti" i poziva članstvo da stvara "duh pobune i otpora", te da "se priprema za borbu protiv komunizma uz pomoć zapadnih demokratskih država". Pekić je sastavio Statut, za koji i sam kasnije kaže da je bio radikalno revolucionaran. Po njemu dužnost članova SDOJ je, pored ostalog, da se neumorno spremaju za ideološku pa čak i ako je potrebno i oružanu borbu protiv komunizma svim stredstvima i do kraja. Komunizam je u programu definisan kao autoritaran pokret lišen socijalne dimenzije "Kapitalizam eksploatiše radnika u ime gramzivosti eksploatatora, komunizam eksploatiše radnika u ime poboljšanja radničke egzistencije", kaže se između ostalog u programu.

PEKIĆEV krug se, prema njegovim rečima, u ilegali istovremeno i dobro zabavljao: "Između čestih ilegalnih akcija priređivali smo još češće žureve sa pločama iz američke čitaonice, upražnjavali slobodnu ljubav po budžacima zamračenih nerekviriranih azila buržoazije, odlazili u operu, barove, redovno se kladili na konjskim trkama".

U presudi Okružnog suda u Beogradu K-147/49 precizno se navode inkriminisane delatnosti grupe: osnivanje "intelektualnog kluba" u kojem bi se raspravljale političke, sociološke i filozofske teme sa stanovišta zapadne demokratije. Štampanje i rasturanje letaka neprijateljske sadržine; izdavanje lista "Glas mladih" gde su za tu svrhu nabavili jedan špirograf, dva geštetnera, hemijski indigo, matrice i dali optuženom Pekiću 4.000 dinara da nabavi pisaću mašinu. Finansirali su se zahvaljujući dobrovoljnim prilozima, koje je i sam Pekić neštedimice davao, budući da se u leto 1948. "uhlebio" kao reporter u režimskoj novini "Glas", gde je urednik bio "očev prijatelj iz Nikšića". Geštetner su ukrali iz Slovenskog doma France Rozman u Krunskoj ulici u Beogradu, a pripremali su i krađu nekoliko pisaćih mašina iz muzičke škole IV rejona. Prema mašti tužioca spremali su i "špijunske izveštaje o Vojno-hemijskom zavodu u Beogradu, manevrima jugoslovenske armije na teritoriji Banata, građenju mosta na Drini od strane vojnih jedinica, maltretiranju omladine u logorima, izvozu svinja i otkupu, da je jedan viši funkcioner naše zemlje poludeo..." Glavni odbor je navodno pripremao "da uspostavi vezu sa dvema imperijalističkim silama, preko njihovih čitaonica u Beogradu".

POJEDINAČNO, Slobodan Jeremić se teretio "da je u Trećoj muškoj gimnaziji u Beogradu 1945. formirao grupu od šest istomišljenika po uputstvima "izdajnika Brace Borisavljevića", koji je u to vreme radio u Demokratskom klubu Milana Grola, s ciljem da preuzme rukovodstvo Narodne omladine". Tvorac je programa u kojem između ostalog stoji da se "...boljševička Rusija našla među pobedničkim saveznicama jer joj je smrtna opasnost pretila. Ekstremnosti između dveju pobedničkih strana se sve više zaoštravaju i one se ne daju rešiti za zelenim stolom... Sticajem okolnosti, Balkan a sa njime i Jugoslavija, uključili su se u interesnu sferu boljševika, a s time je Jugoslavija postala rob jedne krvave vlasti. Borba protiv komunizma, ostaje kao jedino sredstvo za odbranu demokratije od neprijatelja kulture čovečanstva - komunizma".

Borislav Pekić se prema presudi teretio da je "...od oslobođenja naše zemlje bavio neprijateljskom delatnošću. Tokom 1945. primio je jedan letak od nekog četnika i nosio ga raznim licima na čitanje, a 1946. napisao je i izlepio po Bavaništu i Pančevu više neprijateljskih letaka (...) u to vreme sam je pisao letke neprijateljske sadržine i rasturao ih u školama...

PO DOLASKU u Beograd nastavio je sa svojom izdajničkom delatnošću među omladincima Treće gimnazije... Dušan Zorić je sa Pekićem i Lazovićem formirao ilegalnu grupu u školi i preuzeo obaveze iz organizacije. Stevan Stanojević, Đorđe Milinković, Radoslav Pavlović i Zoran Racić primili su ponekog u organizaciju, upoznali su ga sa Statutom i napisali po neki letak. Devetookrivljeni Mitja Gruden, rođen u Trstu, Slovenac koji je živeo u Beogradu i pohađao Treću mušku gimnaziju je, navodno, putovao u Ljubljanu u vezi sa špijunskom organizacijom, čiji je centar u inostranstvu, postao njen član i primio se zadatka da u Beogradu formira špijunsku grupu." Đorđe Olejnik je primio "špijuna na spavanje", kada je dolazio iz Slovenije. Prvoslav Jovanović je prikrivao letke koje je pisao Milinković, držao ih u stanu, kao i jednu francusku pušku, koju mu je dao Milinković, a učestvovao je i u krađi pisaće mašine iz muzičke škole za potrebe organizacije. Strahinja Dimitrijević je postao član "špijunske organizacije", koju je formirao Gruden i učestvovao je u akciji "otimanja dokumenata od jednog službenika u ulici Prote Mateje", koju je organizovao Gruden.

NAJTEŽE KAZNE REAKCIONARIMA

NAJSTROŽE je kažnjen Đorđe Milinković sa 12 godina zatvora, Jeremić, Zorić i Grudne osuđeni su na po deset godina, a Pekić je prvostepenom presudom takođe dobio osam godina zatvora. Ostali su kažnjeni zatvorom od jedne do šest godina. Sve zatvorske kazne pratila je osuda na prinudni rad, konfiskaciju imovine i gubitak građanskih prava. Suđeni su po Zakonu o krivičnim delima protiv naroda i države i to zbog "organizovanja i udruživanja sa fašističkim ciljem protivu ustavnog poretka u FNRJ". U skromnom obrazloženju presude stoji: "Svi optuženi, neprijateljski raspoloženi prema tekovinama NOB, još odmah posle oslobođenja zauzimaju svoj negativan stav prema progresivnom radu Narodne omladine, deluju u svakom momentu destruktivno, kako bi umanjili tempo rada i razvoja Narodne omladine, u podizanju zemlje iz ruševina rata i izgradnji socijalizma u našoj zemlji. Optuženi ne uspevaju da umanje značaj rada Narodne omladine, ne uspevaju da dobiju veći broj pristalica za svoje ideje i akcije, sem malog broja jednomišljenika..."

SUTRA: PEKIĆEV ODLAZAK NA ROBIJU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!