OD KLINIKE DO GLOBALNE SCENE: Put dr Petra Dragića u svet medicinske elite

Novosti online

08. 05. 2024. u 10:00

Dr Petar Dragić, hirurg iz Novog Sada, već decenijama je širom sveta prepoznat kao vodeći stručnjak u oblasti flebologije, specijalizovan za minimalno invazivne laserske operacije vena.

ОД КЛИНИКЕ ДО ГЛОБАЛНЕ СЦЕНЕ: Пут др Петра Драгића у свет медицинске елите

Dr Petar Dragić

Njegov put od lokalnog kliničara do globalno priznatog pionira u medicini primer je kako inovativnost i predanost mogu preobraziti ne samo karijeru pojedinca, već i standardne prakse u medicinskoj zajednici širom sveta. Tako je ovaj doktor doveo našu zemlju u elitno društvo, a on sam postao naš najbolji ambasador među naučnicima sa svih meridijana.

Od samih početaka svoje karijere, dr Dragić je bio fokusiran na unapređenje tretmana proširenih vena. Njegov rad započeo je u Sremskoj Kamenici, gde je stekao temeljno iskustvo koje će kasnije definisati njegovu karijeru. Kroz svoj rad na Institutu za kardiovaskularne bolesti, a zatim i širom sveta, od Nemačke do Brazila i Japana, dr Dragić je bukvalno izmislio, potom razvio, usavršio i globalno popularizovao tehniku Laserskih tretmana vena i inovacija kao sto su Ultrazvučno vođene laserske ablacije (UGLA) i Ablacija Safenifemoralnog ušća (laserska krosektomija). Ove tehnike koriste kombinaciju ultrazvuka i laserske tehnologije za precizno targetiranje i tretiranje proširenih vena, minimizirajući invazivnost zahvata i maksimalno ubrzavajući proces oporavka pacijenata.

Dr Petar Dragić

Dr Dragić je postigao izuzetne rezultate u broju obavljenih operacija, premašujući 20,000 uspešnih intervencija, što ga čini hirurgom s najvećim brojem laserskih operacija vena na svetu. Njegova sposobnost da kombinuje stručnost i inovaciju donela mu je priznanja na najvećim medicinskim kongresima, uključujući odlikovanje na medicinskom kongresu u Sao Paulu u Brazilu. Ovi uspesi su mu omogućili da uvede Srbiju na globalnu mapu venske medicine, podižući reputaciju zemlje kao centra medicinske izvrsnosti. O svojoj filozofiji i pristupu radu govori sa strašću:

„Od početka sam odlučio da se specijalizujem samo u jednom segmentu medicine, birajući da se posvetim laserskim operacijama vena umesto da svaštarim i radim više stvari istovremeno. Smatrao sam da će mi fokusiranje na jednu oblast omogućiti da postanem najbolji u tome. U poslu težim perfekcionizmu i ne zadovoljavam se ničim manjim od toga. Zato i dan danas svaku operaciju obavljam sam, s punom pažnjom i preciznošću, i do danas sam izveo preko 20,000 operacija. To mi je donelo neverovatno uživanje u rezultatima, jer je neopisiv osećaj koji mi izaziva izraz lica svakog pacijenata nakon uspešnog tretmana, i upravo me to ispunjava i motiviše da nastavim sa unapređivanjem moje metode“.

Dr Dragić je ponosan na globalnu reputaciju srpskih lekara:

„Naši lekari su izuzetno priznati i uvaženi u svetu, i ja sam ponosan što mogu da predstavljam Srbiju na međunarodnoj sceni. Pogotovo kada se uzme u obzir da nama sa ovih prostora nije uvek bilo lako i svet nam nije bio suviše naklonjen. U vreme kada sam ja počinjao, naša zemlja je bila pogođena ratom, sankcijama i siromaštvom. Umesto da sve te neslavne okolnosti doživim kao prepreku, one su me dodatno motivisale da dostignem svetski nivo i dovedem svet u našu zemlju“.

I uspeo je u tome. Posvećen je edukaciji i obuci novih generacija lekara. Kroz brojne radionice i seminare, on deli svoje bogato znanje i iskustvo, usmeravajući kolege, ne samo iz regiona, već iz celog sveta kako da primene najnaprednije metode u tretmanu proširenih vena. Njegove klinike u Novom Sadu, Beogradu i Banja Luci, postale su regionalni centri za obuku i razvoj novih tehnika u flebologiji. Do sada ih je njegovu obuku prošlo više od stotinu kolega sa svih kontinenata. Svi oni danas operišu upravo po metodologiji dr Dragića i protokolima koje je osmislio naš stručnjak.

Dok nastavlja da unapređuje svoje metode i deli svoje znanje, dr Dragić ostaje jedan od najuticajnijih ličnosti u svetu medicinske nauke. Njegov rad ne samo da pomaže pacijentima da se brzo oporave i vrate normalnom životu, već postavlja nove standarde u tretmanu vena koji će uticati na generacije lekara i pacijenata u budućnosti.

(M-50)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku