KONFUZNI STE I NERASPOLOŽENI? Proverite nivo vitamina B6, ovo je 7 znakova da imate manjak

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

12. 02. 2024. u 07:00

IZBALANSIRANA ishrana je ključna da bi se organizmu obezbedili svi neophodni vitamini.

КОНФУЗНИ СТЕ И НЕРАСПОЛОЖЕНИ? Проверите ниво витамина Б6, ово је 7 знакова да имате мањак

Foto Shutterstock

Međutim, dešava se da neke loše navike mogu da ponište sve dobrobiti zdrave ishrane. Zato, ukoliko svaki dan konzumirate alkohol, pijete previše kafe, ili imate metabolički narušeno zdravlje organizma vrlo verovatno vam nedostaje vitamin B6.

Stručnjaci ističu da se ozbiljni nedostaci ovog vitamina retko dešavaju, ali neophodan je oprez. Naročito kod starih ljudi koji imaju slab apetit ili ne jedu raznovrsnu hranu.

Telu nisu potrebne velike količine vitamina B6. Bebama od sedam do 12 meseci potrebno je 0,3 miligrama dnevno, a kako rastu - sve više. Ljudima starijim od 50 godina, potrebno je najmanje pet puta više - 1,7 miligrama dnevno za muškarce i 1,5 miligrama za žene. Najviše je potrebno trudnicama, oko 1,9 miligrama dnevno.

Inače, vitamin B6 ima brojne funkcije. Njegov nivo utiče na naše raspoloženje, apetit, san i razmišljanje. Vitamin B6 potreban je čoveku i za borbu protiv infekcija, pretvaranje hrane u energiju i pomaže krvi da prenosi kiseonik u sve delove tela.

Ovo su najčešći znaci da vam nedostaje vitamin B6.

Foto Shutterstock

Umor

Ako je u telu veoma malo B6 vitamina, možemo da dobijemo anemiju - manjak crvenih krvnih zrnaca. Zbog toga se osećamo umorno i slabo. Anemija takođe može nastati zbog nedostatka gvožđa u telu.

Osip

Znaci da nam nedostaje B6 mogu se pojaviti na koži jer telo prolazi kroz hemijske promene. To najčešće dovodi do ljuskavog osipa, koji svrbi, obično se javlja na licu i naziva se seboroični dermatitis. Osip vremenom može postati sve očigledniji, a ako nedostaje u manjim količinama simptomi se mogu javiti mesecima ili godinama kasnije.

Foto: Pixabay.com

Suve, ispucale usne

Usta mogu da budu idealno mesto da se uoči nedostatak B6 vitamina. Usne su obično ljuskave, a uglovi ispucali. Dešava se i da jezik bude otečen.

Slab imunitet

Nedostatak B6 vitamina može otežati telu da se odbrani od infekcija i bolesti i to stanje može da se pretvori u začarani krug. Rak i druge bolesti, na primer, mogu da iscrpe zalihe B6 vitamina.

Foto: Shutterstock

Utrnule ruke ili stopala

Za trnjenje prstiju ruku i stopala krivac može da bude nervni poremećaj koji se naziva periferna neuropatija, a nedostatak B6 vitamina može da pokrene ovaj problem. On i drugi vitamini B grupe, kao što je B12, neophodni su za održavanje zdravih nerava.

 

Jutarnja mučnina

Budućim majkama je potrebno više vitamina B6 u ishrani nego bilo kome drugom. Jutarnja mučnina ili povraćanje mogu da se reše uz dodatak B6 vitamina, ali samo uz savet lekara.

Foto: Shutterstock

Zbunjenost

Vitamin B6 pomaže u regulisanju raspoloženja i pamćenja. Ako primetite da se osećate zbunjeno ili tužno, posebno ako ste stariji, razlog može da bude nedostatak ovog vitamina. Manjak ovog vitamina može da poveća verovatnoću da osoba postane depresivna nakon moždanog udara, preloma kuka ili druge teške bolesti. B6 ponekad radi u tandemu sa drugim B vitaminima i ako se iscrpe to može da uspori mentalne sposobnosti čoveka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA PROMENA NA FRONTU: Ukrajinski tenkista otkrio o čemu se radi