ZBOG "PETE BOLESTI" UPALE SE I ZGLOBOVI: Upozorenje lekara - deca su pod rizikom

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

13. 12. 2023. u 12:00

VEĆINA respiratornih virusa dovodi do pojave malaksalosti i tupih bolova u mišićima. Međutim, ima i onih koji uz ove simptome uzrokuju i pravu upalu zglobova.

ЗБОГ ПЕТЕ БОЛЕСТИ УПАЛЕ СЕ И ЗГЛОБОВИ: Упозорење лекара - деца су под ризиком

Foto Shutterstock

Profesor dr Goran Radovanović, reumatolog iz Beograda, kaže da do upale zglobova dovodi infekcija parvovirusom B19:

- Usled ovog virusa često se dešava da oboleli u odraslom dobu dobiju simetričnu upalu zglobova šaka, koja inicijalno može imitirati početak reumatoidnog zapaljenja zglobova ili sistemske bolesti vezivnog tkiva. Ista situacija može da se desi i u slučaju infekcije virusima hepatitisa tipa B i C.

Naš sagovornik objašnjava da se infekcija parvovirusom B19 popularno naziva "peta bolest" i da se njome dominatno zaražavaju deca.

- Radi se o virusu koji se obično prenosi kapljičnim putem i ima tendenciju da zahvati kožu, često izazivajući karakteristično crvenilo kože obraza kod dece, a ređe i mrežasti crtež po čitavom telu, dok kod odraslih obično izazove upalu zglobova šaka, eventualno kolena i članaka, koja može trajti do nekoliko meseci, a mnogo ređe bolesti krvi i nervnog sistema - objašnjava profesor Radovanović. - Za razliku od upale zglobova kod reumatoidnog artritisa, virusni artritisi ne izazivaju trajno oštećenje zglobova.

Trajni imunitet

UKOLIKO osoba ima samo osip, ona je zarazna uglavnom par dana pre pojave ospi, dok osobe sa oštećenim imunološkim sistemom i nekom drugom hroničnom infekcijom, parvovirus mogu da šire dugo vremena. Verovatnoća da se neko zarazi u uskom kontaktu u porordici, školi i slično je od 10 do 60 odsto. Oko 90 procenata odraslih bilo je u kontaktu sa parvovirusom i ima trajni imunitet.

Parvovirus B19 dugo opstaje u spoljnoj srdeini, a najčešće obolevaju deca od druge do 10. godine u vidu manjih epidemija u kolektivima. Inkubacija traje od četiri do 14 dana, a dijagnoza se može postaviti imunoenzimskim testiranjem krvnih seruma obolelih ili PCR metodom, slično kao u aktuelnoj pandemiji virusa korona.

- Imunoenzimski testovi za dokazivanje aktuelnog virusnog artritisa raspoloživi su u laboratoriji Instituta za reumatologiju u Beogradu - navodi naš sagovornik. - Na sreću, lečenje virusnog artritisa nije vezano za upotrebu lekova koji se permanentno koriste u lečenju hroničnih artritisa, osim lekova iz grupe nesteroidnih antizapaljenjskih lekova, ali sporadično i tokom kraćeg vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)