PRVI ZNACI BOLESTI POJAVLJUJU SE U URINU: Evo na šta treba da obratite pažnju

Novosti online

17. 09. 2023. u 14:22

IAKO urin kod svih izgleda drugačije, on bi generalno trebalo da bude žućkast - idealno bledo žut ili providan (to znači da bubrezi rade ispravno).

ПРВИ ЗНАЦИ БОЛЕСТИ ПОЈАВЉУЈУ СЕ У УРИНУ: Ево на шта треба да обратите пажњу

Foto: Profimedia

Evo šta sve treba znate ako imate mutan urin i kada treba da razgovarate sa lekarom.

Infekcija urinarnog trakta

 - Infekcije urinarnog trakta (IUT) obično su odgovorne za zamućenu mokraću. Ako imate zamućeni urin to može biti nekoliko stvari, ali najčešća je infekcija urinarnog trakta - tvrde lekari.

Ako patite od IUT, mogli biste primetiti i druge simptome kao što su peckanje ili bol prilikom mokrenja ili potreba za čestim pražnjenjem. Nakon uzimanja uzorka urina vaš doktor može da vam postavi dijagnozu, a ove infekcije se obično uklanjaju uz pomoć antibiotika.

Dehidratacija

 - Nedovoljno unošenje vode takođe može da dovede do toga da urin bude zamućen - kaže urolog.

Još jedan znak koji bi vam mogao pomoći da shvatite da jednostavno ne pijete dovoljno vode je - boja urina. Ako ste dehidrirali, vaša mokraća može da bude malo tamnija nego što je obično.

Dobra vest je, naravno, da ovaj problem možete rešiti davanjem prioriteta unosu vode.

Dijeta

Na isti način na koji određene namirnice mogu uticati na miris vaše mokraće, dijeta može učiniti da mokraća izgleda mutno ili mlečno.

Konkretno, određeno povrće može imati ovaj efekat.

Kamen u bubregu

Ako ste počeli da primećujete da imate zamućen urin bitno je da utvrdite da li to ime veze sa radom bubrega. Uran sa zadahom i mutan urin znači da imate kamen u bubregu.

Ostali simptomi kamena u bubregu uključuju bolove u leđima, kukovima, groznicu, temperaturu, krv u urinu, peckanje prilikom mokrenja i povraćanje.

Hlamidija

Ako primetite da vam mokraća izgleda mutno, a imali ste nezaštićen seks, za to može biti kriva polno prenosiva infekcija. Konkretno, hlamidija može prouzrokovati mutan urin. Osim toga hlamidija takođe utiče na nenormalno pražnjenje, bol tokom mokrenja, svrab na genitalijama, groznicu i druge simptome. 

Upala

Razna zapaljenja u telu mogu izazvati zamućenje urina, objašnjavaju lekari. Konkretno, cistitis - upala bešike. Ostali simptomi cistitisa uključuju tamni urin, peckanje ili bol kada piškite i potrebu da mokrite češće nego obično.

Sluz

Ako u mokraći ima sluzi, to bi moglo učiniti da ona izgleda mutno. Davanje uzorka urina može pomoći vašem lekaru da utvrdi da li je količina sluzi u urinu normalna. Ako nije, to bi mogao biti znak jednog od gore pomenutih zdravstvenih stanja, uključujući IUT i kamen u bubregu. Ali, sluz u urinu takođe može biti znak drugih stanja, uključujući rak bešike i sindrom nervoznih creva (IBS).

Šta treba da uradite ako primetite da vam je mutan urin?

Zamućena mokraća sama po sebi nije nužno zabrinjavajuća, objašnjavaju lekari. Međutim, ako počnete da primećujete i druge simptome pored toga - poput peckanja, čestog odlaska u toaleta i bola obratite se lekaru.

Međutim, ako se pojave neki drugi, ozbiljniji simptomi, kao što je krv u urinu, verovatno bi trebalo da zakažete pregled kod specijaliste.

(Srbija Danas)

BONUS VIDEO:

UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JA SAM MOMČE SA KOSOVA Milan Vasić stigao na KiM - podelio slike: Ovo je moja duša (FOTO)