SVAKA PROMENA STRES JE ZA ORGANIZAM: Ne dozvolite da vam zbog smene godišnjih doba padne imunitet

I. K.

12. 09. 2023. u 14:08

POSLE vrućina, ujeda insekata, alergena, promene životne sredine, opekotina od sunca... i mnogih drugih razloga zbog kojih tokom leta može da padne imunitet, približavanje jeseni i promena godišnjih doba takođe su stres za organizam.

СВАКА ПРОМЕНА СТРЕС ЈЕ ЗА ОРГАНИЗАМ: Не дозволите да вам због смене годишњих доба падне имунитет

Foto Shutterstock

Odbrambene snage organizma su veoma osetljive i zbog toga je neophodno da telu pomognete da se oporavi od svih iscrpljujućih uzroka. Da biste to učinili na pravi način, poštujte navedene savete. Naravno, ne bi trebalo da se dozvoli da imunitet opadne, već bi izvesne postupke trebalo primenjivati preventivno.

Ovo su ključne mere:

Foto Shutterstock

Minerali i vitamini

Tokom letnjeg perioda, velike vrućine su čest uzročnik povećanog zamora, iscrpljenosti i porasta krvnog pritiska. Dodatno, usled pojačane fizičke aktivnosti, mogu se javiti i grčevi u mišićima. Pad imuniteta izlaže organizam većem riziku. Vitamini i minerali igraju važnu ulogu u prevenciji i očuvanju funkcije imunskog sistema.

Kombinacija vitamina i minerala koja sadrži mineral magnezijum, vitamine B1, B6, K2 i folat, doprinosi pravilnom funcionisanju mišića, uključujući i srčani, kao i očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Vitamin D3 je saveznik u službi jačanja imuniteta, kostiju i utiče na bolje raspoloženje. Važan je i unos vitamina B12 koji doprinosi normalnom metabolizmu, smanjenju umora i iscrpljenosti, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i optimalnom funkcionisanju nervnog sistema.

Foto: Free Images Pixabay

Ishrana i hidratacija

Ne bi trebalo da se zaboravi da se pije voda, kao i da se na trpezi češće nađu namirnice kao što su krastavac, lubenica i zelena salata. Hidratacija je složen proces u organizmu i zahteva elektrolite, jer oni doprinose apsorpciji hranljivih materija, vitamina i minerala iz hrane koju unosimo. Korišćenje glukozno-elektrolitnog rastvora za rehidraciju pomaže apsorpciji vode koju unosimo u organizam.

Foto: Profimedia

Probiotici

Koliko su probiotici bitni za zdravlje govori i sama reč probiotik, izvedena iz reči "pro" i "bios", što znači "za život". Nije novost da su probiotici porodični saveznici na letovanju. Oni pozitivno utiču na zdravlje creva, celokupnog organizma, a poželjno ih je i preventivno koristiti uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost. Bilo zbog promene klime ili lakše kvarljivosti namirnica na visokim temperaturama, česti su povraćanje i dijareja, posebno na putu. Na putu je takođe važno da imamo i analgetike i antipiretike, u slučaju bolova ili infekcija, a to su ujedno i proizvodi koje oko 2/3 građana svakako ima u svojim kućnim apotekama.

Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost

Svest o prednostima fizičke aktivnosti raste: redovne šetnje ili rekreacija imaju značajne pristalice, za čak 60 odsto građana Srbije, prema nedavnom istraživanju. Naravno, uvek ima prostora za napredak, a posebno u letnjem periodu. Zato je savet stručnjaka da telo bude u dobroj fizičkoj kondiciji, jer se tako brže i lakše izbori protiv eventualnih virusnih i bakterijskih infekcija.

Foto Shutterstock

Briga o koži

Alergije, opekotine od sunca, ujedi insekata, suva koža - samo su neke od situacija koje smo svi doživeli. Koža je naš najveći organ koji je u velikoj meri pod uticajem spoljnih faktora, posebno leti. Koža je izložena dejstvu sunčevih zraka, kao i štetnom UV zračenju, toploti i znojenju, i zbog toga je potrebna povećana briga i prevencija, kao i blagovremeno reagovanje u slučaju potrebe. Univerzalan saveznik za zaštitu i negu kože je poznati preparat na bazi pantenola. Pored toga, u slučaju opekotina kože, uvek pri ruci treba imati mast koja sadrži riblje ulje, bogato vitaminom A, za epitelizaciju i negu.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!