NE IGNORIŠITE BOL I OTOK U NOZI: Visoka temperatura i vrućine utiču nepovoljno na vene

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 08. 2023. u 09:50

VISOKA letnja temperatura i dugotrajno izlaganje vrućini utiču nepovoljno na vene.

НЕ ИГНОРИШИТЕ БОЛ И ОТОК У НОЗИ: Висока температура и врућине утичу неповољно на вене

Foto: Jutjub printskrin

Posebno su u povišenom riziku pacijenti koji već imaju proširene vene ili su imali upalu vena, upozorava u intervuu za "Večernje novosti" docent dr sci. med. Zvezdan Stefanović, načelnik vaskularne hirurgije KBC Zvezdara.

On objašnjava da visoka temperatura, neaktivnost, nedovoljna rehidratacija, odnosno neuzimanje dovoljno tečnosti, prvenstveno vode, dovode do nakupljanja krvi u već proširenim venama. Menja se gustina (viskoznost) krvi i može doći do tromboze.

* Šta se, onda, preporučuje?

- Plivanje i hodanje pomažu u normalnoj cirkulaciji venskog krvotoka ukoliko nisu preterane aktivnosti koje se mogu odraziti na srce i pluća. Ovo se odnosi na pacijente koji već boluju od bolesti srca ili pluća.

* Ko najčešće traži pomoć zbog ovih tegoba?

- Pacijenti koji se javljaju u ambulantu zbog tegoba sa venama su sve mlađi. Ranije smo imali situaciju da su kod ženske populacije proširene vene i tegobe sa venama duplo češće, a sada istu zastupljenost imamo i u muškoj populaciji. To objašnjavamo i većom edukacijom i podizanjem svesti o sopstvenom zdravlju. Javljaju se pacijenti i ispod 18 godina, i preko 90 godina, koji su pokretni na neki način i interesuju se za stanje svojih krvnih sudova.

* Koje probleme sa venama najčešće viđate u praksi?

- Patologija je različita. Ranije je bilo najviše pacijenata sa uznapredovalim stadijumom venske bolesti. To su stadijumi (od trećeg do petog) kod kojih se vidi promena boje kože -tamnija, suva, otoci i jako uvećane, izražene vene, pa do onih gde se javljaju rane na potkolenicama, koje mogu biti manje, ali i zahvatati veliki deo donjeg ekstremiteta.

FOTO: Privatna arhiva

dr Zvezdan Stefanović

* Javljaju li se pacijenti na vreme?

- Poslednjih godina sve više je pacijenata sa početnim stadijumima (prvi - prošireni kapilari, drugi - vidljive proširene vene), čak i oni koji nemaju vidljive znake ali imaju tegobe u vidu osećaja težine u nogama, svraba, peckanja,stezanja...

* Za vene nije dobro ni mnogo stajanja, ni mnogo sedenja.

- Genetika ima veliku ulogu u nastanku oboljenja, a faktori rizika su i profesije koje zahtevaju višesatno stajanje ili sednje, fizička neaktivnost, gojaznost, ishrana i način života.Neka oboljenja mogu uzrokovati pojavu tromba u venama, a trudnoća zbog povećanog pritiska u stomaku može izazvati otežanu vensku cirkulaciju - vraćanje krvi ka srcu, i dovesti do tromboze posebno kod pacijentkinja koje već imaju probleme sa venama.

Prvo pregled pa čarape

* Da li je ispravno nositi kompresivne čarape da bi se smanjio rizik od bolesti vena?

- Preventivna terapija je nabolja terapija. Nošenje kompresivnih čarapa je poželjno i kod onih koji dugo sede ili stoje. Sednje i stajanje dovode do nakupljanja krvi u venama nogu, zbog sile zemljine teže, pojave otoka i kod zdravih osoba, a posebno kod pacijenata sa hroničnom venskom bolešću kod kojih može doći do tromboze. Postoji više vrsta i modela kompresivnih čarapa sa različitim stepenom kompresije indikovanih za određene stadijume venske bolesti. U slučaju samostalnog odabira kompresivnih čarapa potrebno je znati kakvo je stanje arterija nogu. Kod pacijenata koji imaju arterisku insuficijenciju, zavisno od stadijuma, kompresivne čarape samo mogu da pogoršaju postojeće stanje.

* Kako se planira lečenje zavisno od stadijuma bolesti vena?

- Početni stadijumi od nultog (nema znakova, prisutni samo simptomi) do drugog (manje izražene proširene vene) mogu se lečiti konzervativno - medikamentima, gelovima, mastima i kompresivnim čarapama u cilju smanjenja tegoba i pogoršanja. Od drugog (jako izražene vene) do petog je potrebna operacija, kako bi se sprečilo dalje napredovanje bolesti i komplikacije.

* Šta se preduzima u slučaju akutne upale vena?

- Kod akutne upale neophodan je hitan pregled vaskularnog hirurga radi postavljanja prave dijagnoze i težine bolesti. Treba uraditi kolor dopler krvnih sudova - videti lokalizaciju tromba, karakteristike - da li je svež, flotirajući (nestabilan)..., uzeti laboratoriske analize i zavisno od tih nalaza i stanja pacijenta preduzeti odgovarajuće lečenje.

* Šta je to što pacijent ne sme da ignoriše kao znak bolesti vena?

- Alarmantni znaci koji upućuju na vensku trombozu - površnu: sa ili bez crvenila kože, otok i palpabilna tvrdina regije proširene vene, bol, temperatura... Ako je tromboza duboka, simptomi su: iznenadni bol, otok noge, zatezanje lista, promena boje kože... Treba napomenuti da se iznenadni bol javlja i kod akutnog oboljenja arterija, samo je tada koža hladna, bleda u distalnim delu - stopalu. Lečenje je zavisno od dijagnostike i nalaza od operativnog do medikamentoznog (antikoagulantna terapija, antiagregaciona terapija, antibiotici, analgetici),upotrebe masti, gelova i kompresivnih čarapa ili elastičnih zavoja.

Foto: Jutjub printskrin

* Koliko to obično traje?

- Dužina lečenja može biti od nekoliko dana do više od godinu dana i zavisi od stadijuma bolesti. Neki pacijenti koji dolaze u ambulantu sa ranom na potkolenici su se lečili na razne načine više od 10 godina.

* Da li se operacijom problem trajno rešava?

- Kod pacijenata kod kojih je operacija indikovana, treba da dovede do izlečenja (zarastanja rane), uklanjanje proširenih vena, smanjenje ili uklanjanje otoka i tegoba, poboljšanje kvaliteta života.Preoperativna priprema je neophodna da bi operacija bila što bezbednija. Postoji više modaliteta operativnog lečenja - od klasične operacije (vađenja površnih vena), minimalno invanzivnih - laserske, radiofrekventne, intervencije sa lepkom, penom, parom, do ultrazvučnih. Sve više je i intervencija iz estetskih razloga (odnosi se na kapilare -teleangiektazije). Svaki pacijent je sa tegobama i promenama koje su individualne i zahteva poseban pristup i plan lečenja.

* Može li uvek da se primeni manje agresivan zahvat?

- Minimalno invanzivne operacije omogućavaju da pacijent ide kući posle intervencije, brži oporavak i manju traumu za organizam. Treba napomenuti da operacija vena nije uklanjanje svih vena već samo obolelih, a da tokom vremena mogu da se pojave na drugom mestu, zavisno od načina života, ponašanja i, naravno, genetike. Kompresivne čarape treba nositi i posle operacije (kasnije zbog prevencije, manjeg stepena kompresije).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)