OTOCI NOGU I ZBOG SLANE HRANE: Na potkolenicama i stopalima se vidi i kakvu hranu jedemo

V. N.

24. 07. 2022. u 14:50

OTICANjE nogu, stopala i potkolenica, posebno leti, zna da bude veliki problem koji utiče na funkcionalnost i kvalitet života.

ОТОЦИ НОГУ И ЗБОГ СЛАНЕ ХРАНЕ: На потколеницама и стопалима се види и какву храну једемо

Foto: Jutjub printskrin

Pre rečima prof. dr Siniše Pavlovića, kardiologa, pre svega je važno koji je faktor povezan sa ovom pojavom kao izazivač. Jer razlozi mogu biti  mnogi, kao što su srčana slabost, slabost bubrežne funkcije, slabost venskog sistema.

- Svaki od ovih mogućih uzroka zahteva drugačiji pristup, ali je bitno da je osoba pokretna, da se onoliko koliko vrućine dozvole kreće, ujutro i predveče, kao i da tokom dana u fazi mirovanja drži noge podignute horizontalno, a ako je otok jednostran, kako je često kod oboljenja vena da tu nogu drži horizontalno - savetuje dr Pavlović.

Kako kaže, kretanje povećava procese izbacivanja vode, a dugo sedenje sa spuštenim nogama je faktor koji utiče na nakupljanje vode u donjim partijama tela, samim tim i nogama. U tom slislu na velikim vrućinama prija i tuširanje, ali ni preterano hladnom, a posebno ne preterano toplom vodom.

FOTO: Arhiva novosti

- Najjednostavnije i uopšteno - izbegavajte slano. A oni koji mogu da plivaju, preporučuje se i plivanje. Sva ostala stanja zahtevaju da se osoba posavetuje sa svojim lekarom oko korekcije terapije - zaključuje ovaj kardiolog.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri