ZELENI INFO: Ananas topi celulit, grašak jača nerve

Doktor u kući

08. 06. 2022. u 10:00

KAKO da prirodno regulišete šećer, šta da jedete protiv išijasa, kako da ojačate nerve i istopite celulit

ЗЕЛЕНИ ИНФО: Ананас топи целулит, грашак јача нерве

Foto: Profimedia

Ananas topi celulit

PORCIJA svežeg ili konzerviranog ananasa pomaže u razgradnji celulita. Zahvaljujući bogatom sadržaju bromelina, supstance koja učestvuje u razgradnji proteina, ovo ukusno egzotično voće čisti organizam od otrova, sprečava zakrčenje krvnih sudova i ima protivupalno dejstvo. Istovremeno, podstiče izbacivanje tečnosti i na taj način sprečava stvaranje celulita.

Grašak jača nerve

AKO ste ljubitelj graška, znajte da u njemu dominiraju ugljeni hidrati, glukuronska kiselina, fruktoza i glukoza. Sadrži i dosta proteina zahvaljujući kvržicama u korenu, u kojima se nalazi određena vrsta bakterija koje vežu azot iz vazduha i pretvaraju ga u korisne amino-kiseline, a dalje u proteine. Poseduje i masti i lecitin, sastojke važne za dobro funkcionisanje nervnog sistema. U svežem grašku ima i dosta vitamina C i E, dok se kuvanjem oni gube i ostaju u tragovima. Sa druge strane, kuvani plodovi sadrže obilje vitamina B1, poznatog kao tiamin, kao i B2, odnosno riboflavin i B3-niacin.

Jelovnik protiv išijasa

UKOLIKO patite od čestih bolova u mišićima i išijalgije, jedite kupus, lešnike, integralni pirinač, sveže voće i povrće, kao i proizvode od integralnog brašna. Za krvotok su dobri beli i crni luk, dok soja, pasulj, masline, kukuruz, pšenica i semenke suncokreta ublažavaju bol od išijasa. Dejstvo ovih namirnica pojačava se ukoliko ih uzimate sa paprikom, feferonima ili biberom, jer mišiće "oslobađaju" od prostaglandina - lipidnog jedinjenja koje je odgovorno za grčenje i opuštanje mišića.

Prirodni kontrolor šećera

ZA regulisanje nivoa šećera i holesterola u krvi idealnom namirnicom smatra se boranija. Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje boranije može da pomogne u snižavanju masnoća u krvi za 20 odsto, dok specifična amino-kiselina arginin, koju sadrži, deluje poput insulina. S druge strane, zahvaljujući značajnoj količini kalijuma, boranija deluje kao blagi diuretik, reguliše krvni pritisak, povoljno deluje na rad srca i pomaže u izbacivanju štetnih materija iz organizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri