KADA STREPTOKOK NAPADNE GRLO, UPALI SE I KOŽA: U vrtićima i predškolskim grupama učestale bakterijske infekcije

I. Kovačić

12. 04. 2022. u 09:50

SEZONA respiratornih infekcija polako jenjava, ali to ne znači da nema upala disajnih puteva.

КАДА СТРЕПТОКОК НАПАДНЕ ГРЛО, УПАЛИ СЕ И КОЖА: У вртићима и предшколским групама учестале бактеријске инфекције

Foto Shutterstock

S proleća je na udaru uglavnom ždrelo, koga masovno napadaju streptokoke, najčešće kod najmlađih. Kada ova bakterijska upala grla "probije" odbrambeni sistem sluzokože ždrela, nastupa šarlah, koji za posledicu ima i pojavu ospi po celom telu. S obzirom na to da je šarlah vrlo zarazan, u slučajevima kada se detektuje kod više od jednog deteta u istoj vrtićkoj grupi ili razredu, svima se radi bris grla i preventivno propisuju antibiotici.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, kaže da, bez obzira koliko je šarlah zarazan, od imuniteta deteta zavisi da li će bakterijska upala grla da se manifestuje i osipom po koži:

- Što je dete mlađe, to je rizik od šarlaha veći, jer kod njih je slabiji imunološki odgovor. Dosadašnja praksa je pokazala da ova infekcija uglavnom pogađa decu u vrtićima i predškolce - kaže dr Jonev.

Naš sagovornik objašnjava da bi, s obzirom na to da je o bakterijskoj infekciji reč, pravilno bilo da se analizom brisa utvrdi tačan uzročnik. Međutim, kako se nema dovoljno vremena za čekanje rezultata, detetu se na osnovu kliničke slike propisuje odgovarajući antibiotik.

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović kaže da je uzročnik šarlaha koji dovodi do gnojne upale grla sa pojavom ospi beta hemolitički streptokok tipa A:

Foto: Depositphotos

- Ova bakterija luči izvesne otrove i zato dolazi do pojave ospi - objašnjava doktorka Jovanović. - Ti toksini mogu da napadnu i srce, odnosno da uzrokuju reumatsku groznicu ili poststreptokokni glomerulonefritis, zapravo smanjenu količinu urina, koji je crvene boje, i javljaju se otoci oko zglobova. Zato je važno da se što pre propiše penicilin ili antibiotik iz druge grupe ukoliko je dete alergično.

Prema rečima dr Jovanović, terapija se primenjuje 10 dana i obavezno je da dete miruje:

- Šarlah se vrlo lako prepoznaje po izrazito visokoj telesnoj temperaturi, dete je jako malaksalo i može samo da leži, a bol u grlu je veoma jak. Uz sve to pojavljuju se i karakteristične promene na koži.

Naša sagovornica napominje da je šarlah nekada bio fatalna bolest. Danas, uz široku primenu antibiotske terapije, skraćeno je trajanje bolesti, kao i period infektivnosti bolesnika, klinička slika je blaže izražena, ili se kod ranog početka antibiotske terapije u potpunosti i ne razvije, a teže forme bolesti i komplikacije su retke. Naravno, osim antibiotika, nužna je i primena lekova za snižavanje povišene telesne temperature, kao i adekvatan unos tečnosti.

Kod odraslih blaži simptomi

GNOJNA, bakterijska upala grla moguća je i kod odraslih.

- S obzirom na to da posle 23. godine krajnici pomalo atrofiraju, klinička slika gnojne angine kod odraslih nije toliko dramatična kao kod dece - kaže dr Dejan Jonev. - Kod zrelih ljudi obično izostaju kožne promene, temperatura ne mora da bude jako visoka, ali gušobolja je velika i može da se prenese i na bol u ušima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!