KAKO DETE RASTE, NOGE SE ISPRAVLJAJU: Roditelji ne brinite, nepravilnosti u razvoju najčešće nestaju same

I. Kovačić

28. 03. 2022. u 20:50

DEFORMITETI poznati kao "H" i "O" noge kod dece su veoma učestali, ali ohrabrujuće je da se spontano povlače kako dete raste.

КАКО ДЕТЕ РАСТЕ, НОГЕ СЕ ИСПРАВЉАЈУ: Родитељи не брините, неправилности у развоју најчешће нестају саме

Foto Shutterstock

Samo kod malog broja njih neophodno je nošenje odgovarajućih proteza da bi se nepravilnost ispravila, a tek ako one ne pomažu primenjuje se hirurgija. U svakom slučaju pojava "H" i "O" nogu zahteva pregled i praćenje od strane lekara.

Asistent dr Zoran Paunović, specijalista dečje hirurgije i ortopedije, kaže da je uobičajeno da novorođenče ima "O" noge:

- To je normalna pojava do uzrasta od 18 meseci. Do nje dolazi usled specifičnog položaja ploda u materici. Posle 18. meseca, ukoliko ostane "O" deformitet nogu, neophodno je napraviti rendgenski snimak da bismo isključili postojanje koštano-zglobne patologije.

Naš sagovornik kaže da kada je o "H" nogama reč, one se pojavljuju posle 18. meseca, a vremenom se deformitet spontano koriguje, tako da se ekstremiteti ispravljaju do šeste godine.

Foto: Free Images Pixabay

- Deformitet "H" nogu je učestaliji kod devojčica tokom i posle puberteta jer je kod njih ugao između butne kosti i potkolenice povećan u odnosu na dečake, što predstavlja i sekundarnu seksualnu karakteristiku ženskog pola - kaže dr Paunović. - Do šeste godine ova nepravilnost je podjednako učestala kod oba pola.

Ukoliko su krive noge posledica koštano-zglobne patologije, na raspolaganju su neoperativne i operativne metode lečenja.

- Neoperativno lečenje podrazumeva korišćenje korektivnih pomagala koja štite i pružaju potporu kostima čime nastojimo da ispravimo deformitete - kaže dr Paunović. -

Ova pomagala deluju po dobro poznatim biofizičkim zakonima, na primer da kost brže raste na mestu rasterećenja. Što se tiče operativnog tretmana, on se primenjuje kod patoloških stanja, kao što su rahitis, fibrozna displazija ili Blountove bolesti, a podrazumeva ispravljanje kosti potkolenice ili natkolenice hirurškim putem. Ponekad primenjujemo i privremene "epifiziodeze" što predstavlja metod privremenog zaustavljanja rasta pojedinih delova dugih kostiju.

Doktor Paunović ističe da ukoliko se "H" i "O" noge ne leče, a trebalo bi, može doći do poremećaja statike i hoda, deformacije stopala i otežanog oslonca, kao i bolova donjih ekstremiteta i kičmenog stuba.

Foto: Free Images Pixabay

Prerani oslonac

PREMA rečima dr Zorana Paunovića, ortopeda, postoji više uzroka pojave deformiteta nogu. To su poremećaji u stvaranju kosti, metabolička oboljenja skeleta, nasledna oboljenja skeleta i prerani oslonac dece na donje ekstremitete.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)