DOKTOR NEMANJA SLAVKOVIĆ OBJAŠNJAVA: Kada se za bolne kosti i zglobove koriste hladne a kada tople obloge?

V. N.

18. 12. 2021. u 11:11

LOKALNIM zagrevanjem se povećava dotok krvi u tretiranu regiju, i tako opuštaju mišići, kada se za bolne kosti i zglobove koriste hldne a kada tople obloge, objašnjava doktor Nemanja Slavković.

ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ ОБЈАШЊАВА: Када се за болне кости и зглобове користе хладне а када топле облоге?

Foto Privatna arhiva

- Najčešće se koristi radi povećanja pokretljivosti i u hroničnim bolnim stanjima, najbolje neposredno pred vežbanje, tj. procedure kineziterapije. Ne preporučuje se kod pacijenata sa dermatitisom, dubokim venskim trombozama, multiplom sklerozom, vaskularnim oboljenjima, kao i kod pojedinih pacijenata sa hipertenzijom ili šećernom bolesti. Hlađenjem se smanjuje dotok krvi, što smanjuje otok i upalu, ali i nervnu provodljivost, objašnjava doktor Nemanja Slavković.

- Najčešće se primenjuje u akutnim povredama ili bolnim stanjima, kao i nakon intenzivnih fizičkih ili sportskih aktivnosti. Ne savetuje se pacijentima sa slabom perifernom cirkulacijom, uključujući i pacijente sa dijabetesom. Često se ove dve procedure naizmenično kombinuju, dodao je doktor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)