POSLE MOŽDANOG UDARA - OVA AROMATIČNA BILJKA: Evo koji čaj može da donese blagodeti za organizam

V. N.

02. 11. 2021. u 15:15

ČAJ od ruzmarina može da uspori proces starenja, kako kože, tako i krvnih sudova, zglobova i zbog toga je ova aromatična biljka izuzetno korisna i često se naziva prirodnim eliksirom mladosti.

ПОСЛЕ МОЖДАНОГ УДАРА - ОВА АРОМАТИЧНА БИЉКА: Ево који чај може да донесе благодети за организам

Foto Shutterstock

Sam ili u kombinaciji sa nekim drugim biljkama sličnog sinergističkog delovanja, kao što su žalfija, matičnjak, menta, ruzmarin još snažnije deluje kao antioksidans.

S obzirom na to da izuzetno podstiče cirkulaciju, preporučuje se ljudima koji su imali moždani udar ili onima koji imaju problem sa pamćenjem jer podstiče mikrocirkulaciju u mozgu.

Miris ruzmarina potiče od esencijalnog ulja koje sadrži i koje je sačinjeno iz više jedinjenja, a postoji i nekoliko tipova etarskog ulja ruzmarina. Ova ulja deluju snažno antiseptično i uspešno se bore protiv raznih vrsta bakterija, a vrlo blagotvorno deluje na kožu. Kada se etarsko ulje ruzmarina razblaži sa bademovim uljem, onda se dobija vrlo kvalitetan biljni eliksir za negu zrele kože kojoj je opao tonus i kojoj je potrebno zatezanja.

Ruzmarin se vekovima koristi u lečenju reumatizma, gihta, bolova u mišićima i artritisa, kao i kod sportskih povreda. Za jednostavno biljno sredstvo koje pomaže protiv bolova u zglobovima i mišićima potrebno nam je ulje ruzmarina, alkohol i bočica sa raspršivačem.

Pet kapi etarskog ulja ruzmarina na 15 mililitara alkohola. Dobro se promućka i prska se na bolna mesta, dva do tri puta.

Ruzmarin je vrlo koristan i za ljude koji imaju kardiovaskularne probleme, posebno anginu pektoris i u tu svrhu ga je najbolje kombinovati sa matičnjakom, glogom i valerijanom. Međutim, ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska morali bi vrlo pažljivo da ga upotrebljavaju.

Za buđenje

Jednu supenu kašiku suvih listova ruzmarina, prelijete šoljom ključale vode i ostavite da stoji 15 do 20 minuta, procedite i popijte. Idealno bi bilo jedna do dve šolje čaja u toku dana. Ruzmarin je jedna od onih biljaka koje treba piti ujutru jer stimuliše, daje fokus, razbuđuje i on je u kombinaciji sa nanom i koprivom idealan jutarnji napitak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!