SVINJSKI BUBREG PRESAĐEN ŽENI: Velika napredak za svetsku medicinu?

V. N.

04. 11. 2021. u 14:14

U BOLNICI u Njujorku prvi put je transplantiran svinjski bubreg čoveku bez izazivanja trenutnog odbacivanja imunološkog sistema primaoca, što je potencijalno veliki napredak koji bi mogao pomoći u ublažavanju nedostatka ljudskih organa za transplantaciju.

СВИЊСКИ БУБРЕГ ПРЕСАЂЕН ЖЕНИ: Велика напредак за светску медицину?

Foto Shutterstock

Postupak urađen u bolnici NIU Langone helth u Njujorku uključivao je upotrebu svinje čiji su geni bili promenjeni tako da njena tkiva više nisu sadržala molekul za koji je poznato da izaziva skoro trenutno odbacivanje.

Primalac je bila pacijentkinja kojoj je mozak klinički mrtav, a sa znacima disfunkcije bubrega, čija je porodica pristala na eksperiment pre nego što je trebalo da je skinu sa uređaja za održavanje života, rekli su istraživači za Rojters.

Tri dana je novi bubreg bio pričvršćen za njene krvne sudove i održavan izvan tela, dajući istraživačima pristup do njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!