LEČENJE OŽILJAKA MOŽE DA TRAJE I GODINU DANA: Važno je početi sa terapijom odmah posle zarastanja

V. N.

18. 10. 2021. u 11:00

DA bi ožiljak od hirurškog reza, posekotine ili opekotine bi što manje primetan najbitnije je da se počne sa njegovom terapijom odmah posle zarastanja, odnosno vađenja konaca, kaže dr Lana Ćirković, dermatolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

ЛЕЧЕЊЕ ОЖИЉАКА МОЖЕ ДА ТРАЈЕ И ГОДИНУ ДАНА: Важно је почети са терапијом одмах после зарастања

FOTO: Depositphotos

Adekvatna higijena, kao i previjanje rane, takođe su bitni jer sprečavaju pojavu infekcije.

 - Upale rane nisu retkost tokom procesa zaceljenja - objašnjava dr Ćirković. - Ukoliko do toga dođe prvo je neophodno sanirati sve znakove infekcije. Najčešće se uzima bris rane i po antibiogramu propisuje odgovarajuća lokalna ili sistemska antibiotska terapija.

Osim odgovarajućih preparata za lečenje ožiljka bitno je i strpljenje. Jer, "peglanje" povređene kože može da traje i do godinu dana.

Najčešći od akni

OŽILjCI od akni su oni za čije saniranje pacijenti najviše traže stručnu pomoć. Doktorka Lana Ćirković kaže da se oni najuspešnije saniraju pomoću lasera, hemijskih pilinga i kombinacijom mikronidlinga i hemijskih pilinga.

 - Pravilno tretiranje ožiljaka zasniva se na svakodnevnom nanošenju preparata - kaže naša sagovornica. - Ožiljci se mogu lečiti različitim procedurama i preparatima. U prevenciji uvećanja ožiljaka i njegovog zadebljanja dobri rezultati se postižu korišćenjem silikonskih preparata. Oni mogu da budu u obliku gela, kreme, pena ili pločica. Mehanizam njihovog dejstva nije sasvim razjašnjen, ali se veruje da se hidriranjem površnog sloja kože, povećanjem temperature i smanjenjem gubitka tečnosti i transmisijom kiseonika podstiče pravilno stvaranje vezivnog tkiva.

Kod osoba koje su tome sklone, na ožiljku može da se formira zadebljanje i da se širi dalje od granica prvobitne rane. Ova pojava se u dermatologiji naziva keloid.

- Keloidi su vrsta ožiljka koju definišemo kao benigne promene nastale umnožavanjem vezivnog tkiva kože, kao posledica neadekvatnog procesa zarastanja - objašnjava dr Ćirković. - Izgledaju kao čvrste, napete izrasline bledocrvene ili ljubičaste boje, sjajne površine, povremeno sa vidljivim kapilarima. Mogu da nastanu kod predisponiranih osoba, nakon svake opekotine, operacije, abrazije, pirsinga, uboda i ogrebotine.

Naša sagovornica kaže da treba razlikovati uvećanje ožiljka (hipertrofiju) od keloida:

 - Hipertrofični ožiljci su izdignuti, ali ne prelaze ivice prvobitne povrede, dok se keloidi šire izvan granice prvobitne povrede - objašnjava dr Ćirković. - Terapija keloida može da bude hirurška, radio-terapija, krioterapija ili lokalna terapija različitim topikalnim preparatima. Najčešće je potreban kombinovani pristup. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri