LEKOVI ZA GASTRITIS MOGU DA UZROKUJU RAK: Najnovija studija ukazuje na neželjene efekte inhibitora protonske pumpe

V.N.

27. 09. 2021. u 16:00

DUGOTRAJNA upotreba lekova za smanjenje želudačne kiseline, inhibitora protonske pumpe (IPP), povezuje se s dva i po puta većim rizikom od razvoja raka želuca.

ЛЕКОВИ ЗА ГАСТРИТИС МОГУ ДА УЗРОКУЈУ РАК: Најновија студија указује на нежељене ефекте инхибитора протонске пумпе

Foto Depositphotos

Svrha lekova iz grupe IPP, kojima se leče bolesti poput gastritisa, peptičkog ulkusa i gastroezofagealnog refluksa kod kojega se želudačni sadržaj vraća u jednjak, jeste da uništi helikobakteriju, koju ima polovina svetske populacije, a kod manjeg dela je odgovorna za razvoj čira na želucu pa je faktor rizika za razvoj raka želuca.

Nekoliko ranije sprovedenih studija pokazalo je da spomenute lekove koriste milioni ljudi širom sveta i da je reč o sigurnim medikamentima koji se uglavnom dobro podnose, ali nedavna su istraživanja pokazala da je sve više podataka o njihovom negativnom delovanju.

Prema rezultatima poslednje studije, objavljene u časopisu Gut, inhibitori protonske pumpe (IPP) povećavaju rizik od razvoja smrtonosnog gastrointestinalnog tumora.

Ranija su istraživanja pokazala da osobe sa infekcijom helikobakterijom koje uzimaju neki od inhibitora protonske pumpe imaju više izgleda za razvoj atrofijskog gastritisa koji prethodi raku želuca. Ustanovljeno je i da kod pacijenata kod kojih su uz pomoć IPP-a probavne bakterije uništene, a i dalje uzimaju lek, postoji veća mogućnost za razvoj raka želudca.

Naučnici sa Univerziteta u Hongkongu i londonskog Univerzitetskog koledža smatraju da se rak u ovom slučaju razvija zbog dugotrajne primene IPP-a.

Inhibitori protosne pumpe su vrlo efikasni u lečenju infekcije helikobakterijom i vrlo su sigurni kada je posredi kratkoročna upotreba. Nepotrebno dugoročno korišćenje inhibitora protonske pumpe treba izbegavati, kaže Jan Vong, naučnik s londonskog Univerzitetskog koledža.

Vong i kolege analizirali su kartone 63.397 pacijenta koji su lečeni ovim lekovima i antibioticima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave