SVE DOK NE BOLI, ČUKALJ NE TREBA OPERISATI: Mnogi su u nedoumici da li i kada da se upuste u zahvat na stopalu

I.K.

12. 09. 2021. u 13:00

ČUKLjEVI u velikoj meri mogu da deformišu prednji deo stopala i da dovedu i do prepletanja prstiju, ali to ne znači da bi ih odmah trebalo operisati. Sve zavisi kakve tegobe stvaraju, jer čukalj može da bude slabo izražen, ali da uzrokuje bol i oteža kretanje. Subjektivne tegobe osobe koja pati od čukljeva ponekad nisu u skladu sa izgledom ovog deformiteta i obratno. Dakle, koliko je ovaj problem sa stopalima izražen, u suštini najbolje oseća i zna sam pacijent.

СВЕ ДОК НЕ БОЛИ, ЧУКАЉ НЕ ТРЕБА ОПЕРИСАТИ: Многи су у недоумици да ли и када да се упусте у захват на стопалу

Foto: Depositphotos

Ortoped Instituta "Banjica" dr Nemanja Slavković kaže da je, ukoliko je, ipak, potrebno da se čukljevi operišu, to je najbolje da se uradi u fazi dok ova bolest još nije zahvatila i druge prste. U suprotnom su neophodne složenije hirurške intervencije sa većim procentom komplikacija:

 - Svako čukljevito stopalo predstavlja progresivan i nepovratan deformitet, što znači da se vremenom neumitno i bespovratno pogoršava. Dakle, u početku čukalj može da bude samo estetski problem, bez značajnih tegoba, ali vremenom bolovi u različitim delovima stopala počinju da se pojavljuju, kasnije postaju sve intenzivniji i češći, lokalizovani na više mesta.

Kojom brzinom će ovaj deformitet da se pogoršava zavisi od više faktora.

 - Na tok daljih degenerativnih promena čukljeva utiču životne navike, telesna težine, životno doba, kao i propratne bolesti - kaže dr Slavković.

Čeka se i duže od godine

UKOLIKO patite od čukljeva koji su postali bolni i otežavaju kretanje, na njihovu operaciju moraćete da čekate duže od godinu dana. Naime, na Institutu "Banjica", gde imaju višedecenijsko iskustvo u lečenju svih deformiteta stopala, u vreme pandemije rade se samo hitne intervecije.

Dokle god čukljevi ne uzrokuju tegobe njihovo hirurško lečenje nije opravdano.

 - Ali, kada ovaj deformitet počne da uzrokuje simptome ne bi trebalo odlagati operaciju, jer su zahvati u ranijoj fazi uspešniji i sa manjim procentom komplikacija - kaže naš sagovornik. - Na taj način se obezbeđuje da se izvršenom procedurom dobije najbolji rezultat. U kasnijim fazama deformiteta, posebno kada se uoče i problemi sa drugim prstima i prednjim delom stopala, hirurške intervencije postaju složenije i sa većim procentom komplikacija.

Na Institutu za ortopedske bolesti "Banjica" prate se savremeni trendovi i sprovodi se lečenje po svetski prihvaćenim i aktuelnim hirurškim tehnikama.

 - Operacije čukljeva su u većini slučajeva uspešne, iako ne u onoj meri u kojoj su to neke druge ortopedske intervencije - kaže dr Slavković. - Nažalost, ponovo pojavljivanje deformiteta je moguće, ukoliko nije odabrana adekvatna hirurška tehnika, ili njena primena nije bila dovoljno precizna, ukoliko preporučeni postoperativni postupak nije u potpunosti ispoštovan, ili ukoliko nije došlo do promene određenih životnih sklonosti. Istini za volju, u pojedinim slučajevima deformiteti se ponovo pojavljuju, nevezano od svega pobrojanog. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere