KOŽNI TESTOVI NA ALERGIJE: Pre provere četiri dana bez antihistaminika

I. K.

11. 09. 2021. u 10:00

UKOLIKO ste alergični, a niste do sada utvrdili šta vas iritira, ili ste se ove godine prvi put susreli sa curenjem nosa, grebuckanjem grla i peckanjem očiju, preporučuje se da uradite alergene testove.

КОЖНИ ТЕСТОВИ НА АЛЕРГИЈЕ: Пре провере четири дана без антихистаминика

Foto: Depositphotos

Reč je o krajnje bezbolnim i jednostavnim postupcima, a kada se utvrdi uzrok alergijske reakcije obezbeđuje se pravovremena i efikasna terapija.

U kliničko-bolničkim centrima koji se bave ovom problematikom i imaju imunološke laboratorije, ove dijagnostičke procedure su dostupne pacijentima na uput izabranog lekara.

Primarijus dr Jasminka Šojić Rajčić, internista alergolog i klinički imunolog, kaže da su kožni "prik" testovi jedan od načina dijagnostikovanja preosetljivosti na alergene:

 - Kožni testovi su veoma pouzdan način za postavljanje dijagnoze ukoliko pacijent nije uzimao antihistaminike poslednja četiri dana. Na blago zagrebanu kožu podlaktice nanosi se po kap različitih i najčešćih alergena, i ukoliko se pojavi crvenilo oko nekog od njih, potvrđuje se postojanje alergije.

Kada se dobije negativan rezultat kožnog "prik" testa, a anamnestički podaci ipak ukazuju da je pacijent preosteljiv na pojedine alergene, rade se testiranja iz krvi.

 - Tada se iz seruma pacijenta traže specifična IgE antitela na određeni sumnjivi alergen - objašnjava dr Jasminka Šojić Rajčić. - Ova analiza se inače traži i ukoliko pacijent ne može da obustavi terapiju antihistaminicima ili je koža podlaktice nedostupna za izvođenje "prik" kožnih testova. Analiza iz krvi nam pomaže i za određivanje prave terapije za obolelog, odnosno utvrđujemo da li je pacijent kandidat za imunoterapiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024